Uutiset

Räjähteeksi kelpaavien kemikaalien osto vaatii luvan – poliisi hylkää hakemuksia Suomessa joka vuosi

Poliisi kieltää vuosittain useilta suomalaisilta räjähteiden valmistukseen kelpaavien kemikaalien ostamisen. Suomessa on vuodesta 2014 saakka vaadittu yksityishenkilöiltä ostolupa seitsemän eri kemikaalin ostamiseen, jotta niitä ei käytettäisi räjähteinä.

Lupia on kolmen vuoden aikana haettu Poliisihallituksen mukaan muutamia satoja. Joka vuosi joitain hakemuksia on hylätty, koska hakijaa ei ole pidetty lain mukaan sopivana tai poliisi epäilee aineen todellista käyttötarkoitusta.

-On todettu, että tässä ei välttämättä ole asiat sillä tolalla kuin on annettu ymmärtää, toteaa Poliisihallituksen ylitarkastaja Ilmari Kosonen.

Kosonen ei paljasta, onko poliisi epäillyt aineita käytettävän rikollisessa tai terroristisessa tarkoituksessa. Valtaosa epäkelvoista hakemuksista karsiutuu pois jo poliisin kanssa keskusteltaessa.

Lupavaatimus perustuu EU:n asetukseen, jolla pyritään estämään terroritekoja hankaloittamalla räjähteiden lähtöaineiden saatavuutta. Rajoituksen vaikutusta tosin heikentää, että sitä vaaditaan yksityishenkilöiltä muttei elinkeinonharjoittajilta.

Listalta myös puuttuu kemikaaleja, joiden rajoittaminen olisi liian hankalaa tai aiheuttaisi merkittäviä taloudellisia tappioita. Tällainen on muun muassa norjalaisen joukkomurhaajan Anders Behring Breivikin Oslon keskustassa räjäyttämässään pommissa käyttämä ammoniumnitraatti, jota on vahvoissa lannoitteissa. Sen myyntiä tosin rajoitetaan muilla tavoilla.

Kososen mukaan Euroopassa pyritään koko ajan kehittämään luvanvaraisille aineille korvaajia, jotka toimisivat yhtä hyvin rauhanomaisessa käytössä, mutta eivät soveltuisi pommiaineiksi.

Ostoluvan vaativat riittävän vahvuuden ylittävinä vetyperoksidi, nitrometaani, typpihappo, kaliumkloraatti, kalium-perkloraatti, natriumkloraatti ja natrium-perkloraatti. Näistä esimerkiksi nitrometaania tarvitaan radio-ohjattavien helikoptereiden polttoaineena ja vetyperoksidia kaivojen puhdistuksessa. Siitä, mihin lupia kaikkein eniten myönnetään, Kosonen vaikenee myös.

-En viitsi sanoa, koska joku voi saada päähänsä hakea sillä perusteella lupaa. Ja se tekee muiden ihmisten elämän hankalaksi, kun joudumme syynäämään sellaisia ihmisiä, jotka ovat täysin viattomia, Kosonen toteaa. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic