Uutiset

Rajamuuri jäämässä ilman rahaa USA:ssa – Trump: "Rakennamme muurin joka tapauksessa"

Keskiamerikkalaiset siirtolaiset kokoontuivat Yhdysvaltoihin vievän sillan vieressä Piedras Negrasissa Meksikossa maanantaina. Kuva: Miguel Sierra

Yhdysvalloissa kongressin neuvottelijat saivat aikaan alustavan sovun budjetista maanantaina paikallista aikaa. Presidentti Donald Trumpin markkinoima rajamuuri ei kuitenkaan ollut sopimuksessa mukana.

Trump haluaa 5,7 miljardin dollarin rahoituksen muurille Meksikon rajalla.

Ei ollut vielä tietoa siitä, hyväksyykö Trump sopimuksen.

Trumpin ja kongressin demokraattien kiista muurin rahoituksesta johti joulukuussa hallinnon osittaiseen sulkemiseen. Demokraatit pitävät muuria tehottomana ja kalliina.

Maan historian pisin sulku päättyi vasta 35 päivää myöhemmin tammikuussa. Sinä aikana jopa sadattuhannet työntekijät joutuivat lomautetuksi tai tekemään työtä palkatta.

Hallinto saatiin pyörimään jälleen väliaikaisella kolmen viikon sopimuksella, joka päättyy perjantaina.

Kongressissa työskentelevä neuvonantaja kertoi anonyymisti uutistoimisto Reutersille, että uuteen sopimukseen on korvamerkitty 1,37 miljardia dollaria uutta aitaa varten Meksikon rajalla.

Petipaikkoja rajoitetaan

Presidentti Trump puhui yleisötilaisuudessa El Pason rajakaupungissa Texasissa pian sen jälkeen, kun alustava sopu saavutettiin.

Trump kertoi kuulleensa neuvotteluiden etenemisestä juuri ennen kuin hän meni lavalle.

– Tiedoksi vaan, rakennamme muurin joka tapauksessa, Trump sanoi Reutersin mukaan.

Maanantaina saavutetussa sopimuksessa demokraatit luopuivat vaateestaan rajoittaa petipaikkoja rajaviranomaisten säilöönottokeskuksissa.

Demokraattien mukaan Trumpin hallinto on kasvattanut säilöönottokeskusten kokoa, jotta laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten karkotuksia voitaisiin nopeuttaa. Jotkut heistä ovat turvapaikanhakijoita.

Virallisesti petipaikkoja on säilöönottokeskuksissa yhteensä 40 520. Trumpin aikana määrä on kuitenkin kasvanut 49 057:een, mutta uuden sopimuksen mukaan petipaikkojen määrä pitää laskea viralliseen lukuun.

Uusimmat

Fingerpori

comic