Uutiset

Rajanylitysliikenne Raja-Joosepissa toimii jälleen – Venäjältä Lappiin levinneiden palojen jälkisammutustyöt menossa

Liikenne Suomen ja Venäjän rajaylityspaikalla Raja-Joosepissa on avattu jälleen, kertoo Lapin Rajavartiolaitos.

Liikenneyhteys palautui raja-alueella normaaliksi sunnuntaiaamuna kello seitsemän.

Kulkuyhteys rajalla on ollut suljettuna Lotan rajanylityspaikan kohdalla Venäjällä. Liikenneyhteydet olivat poikki alueella riehuvien maastopalojen vuoksi.

-Suomen puolella palot ovat sammuneet, mutta jälkisammutustyöt ovat vielä käynnissä. Venäjän puolelta emme ole saaneet tarkkaa tietoa. Todennäköisesti siellä on vielä alueita, jotka palavat, Lapin Rajavartiolaitoksen johtokeskuksesta kerrotaan Lännen Medialle.

Raja-Joosepin välittömässä läheisyydessä sijaitsevan Urho Kekkosen kansallispuiston alueella syttyneet kelopuut, tervaskannot ja paksu kytevä kuntta vaativat vielä sammutustöitä, Lapin pelastuslaitokselta todetaan.

Sammutuslinjastoja rakennettu 9 kilometriä

Venäjän maastopalot ovat lähellä Suomen rajaa myös Itä-Lapissa Sallan kohdalla. Rajavartiolaitoksen mukaan palot eivät ole levinneet Suomeen asti, mutta aluetta ja palon leviämistä tarkkaillaan edelleen.

-Sallassa oli eilen (lauantaina) sadetta, joka helpotti sammutustöitä. Tällä hetkellä siellä on aurinkoista, joten tilanne saattaa muuttua ja sen vuoksi seuraamme edelleen tilannetta.

Pelastuslaitoksen mukaan Sallan alueelle rakennetut sammutusvesilinjat jätetään edelleen käyttöön, mutta Kainuun prikaatista pyydettyä virka-apua ei enää tarvita.

Sammutusvesilinjastoja on rakennettu vaikeakulkuiseen maastoon yhteensä yhdeksän kilometrin verran. Vesiletkuja alueella on viisisataa.

-Lähes viidensadan letkun ja muun huolettavan kaluston saaminen hälytyskuntoon tulee työllistämään pelastuslaitoksen toimipaikkoja pitkään, tiedotuspäällikkö Ari Soppela Lapin pelastuslaitokselta sanoo.

Sunnuntaille luvatut sateet työllistävät lisää

Tällä hetkellä viranomaiset seuraavat sääennusteita tarkasti. Voimakkaita sadekuuroja on ennustettu erityisesti Raja-Joosepin tienoille.

-Sateiden vaikutusta palojen lopulliseen sammumiseen sekä Suomen että Venäjän puolella seurataan vielä useiden päivien ajan. Lappiin ennustetut ukkoset ja voimakkaat paikalliset sadekuurot voivat työllistää pelastuslaitosta eri puolilla Lappia, Soppela toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic