Uutiset

Rajavartiolain tiukentamisesta syntyi sopu – turvapaikkahakemukset voidaan keskittää

Hallintovaliokunta mankeloi mietintöään päivän mittaiseksi venyneessä kokousputkessa.
Rajavartiolain tiukentamisesta syntyi sopu. Kuva: Vesa Moilanen

Eduskunnan hallintovaliokunta pääsi koko torstain kestäneissä neuvotteluissa yksimielisyyteen rajavartiolain muuttamista koskevasta mietinnöstä.

Rajavartiolakiin tulee aiempaa laajemmat mahdollisuudet rajoittaa rajaliikennettä poikkeustilanteissa, esimerkiksi jos Venäjä ryhtyisi hybridivaikuttamisoperaationa vyöryttämään rajalle turvapaikanhakijoita.

Turvapaikkahakemukset voidaan keskittää yhteen tai useampaan rajanylityspaikkaan, jos se katsotaan välttämättömäksi vakavan uhan takia. Perusteena voisi olla vakava uhka yleiselle järjestykselle, kansalliselle turvallisuudelle tai kansanterveydelle.

Valiokunta korosti, että kansainvälisen suojelun hakeminen voidaan keskittää vain, jos se on välttämätöntä vakavan uhan torjumiseksi. Kansainvälisen suojelun hakemista ei myöskään saa keskittää enempää kuin mikä on välttämätöntä uhan torjumiseksi.

Turvapaikkahakemusten keskittämisestä voidaan yksittäistapauksissa poiketa, ottaen huomioon lasten, vammaisten tai muiden haavoittuvassa asemassa olevien oikeudet.

Rajavartiolain perusteella voi jo nyt sulkea yksittäisiä rajanylityspaikkoja. Kuumimmat keskustelut eduskunnassa käytiin siitä, voiko itärajan tarvittaessa sulkea kokonaan vai ei. Asia täytyi ratkaista, jotta laki saataisiin säädettyä ennen eduskunnan kesätaukoa.

Rajasta railo

Lainsäädäntöhankkeen taustalla ovat pelot Venäjän hybridivaikuttamisesta. Tällaisena operaationa voi pitää esimerkiksi turvapaikkaryntäystä, jonka Valko-Venäjä järjesti viime syksynä Puolan, Latvian ja Liettuan rajoille. Huolena on, että Venäjä voisi orkestroida vastaavan sekasorron Suomen itärajalle.

Hallituksen on ollut vaikea varautua Venäjän järjestämään turvapaikkaryntäykseen, koska rajoille voi lähettää aidosti hätää kärsiviä turvapaikanhakijoita. Samaan aikaan kun hallituksen pitäisi torpata Venäjän mahdollinen häirintä, sen pitäisi myös pystyä takaamaan hätää kärsiville aito mahdollisuus hakea kansainvälistä suojelua.

Jos näin ei tapahdu, ihmisillä on riski päätyä lopulta maahan, jossa heitä uhkaisi kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen kohtelu.

Uusimmat

Fingerpori

comic