Uutiset

Rajavartiolaitoksen Elomaa: "sisärajatarkastukset aiheuttavat tuskin ruuhkaa satamissa ja lentokentillä"

Suomi on palauttamassa Schengen-alueen sisärajoille matkustajien tarkastukset neljäksi vuorokaudeksi perjantaista kello 12 alkaen. Tarkastuksia voidaan tehdä sekä Suomeen saapuville että Suomesta lähteville matkustajille.

Sisärajatarkastukset liittyvät Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin Suomen vierailuun. Putin ja Trump tapaavat Helsingissä maanantaina 16. heinäkuuta.

Rajavartiolaitoksen esikunnan apulaisosastopäällikkö Kimmo Elomaa kertoo Lännen Medialle, että rajatarkastuksilla on tarkoitus estää ei-toivottujen henkilöiden pääsy Suomeen tai Suomesta pois presidenttien vierailun aikana.

Elomaan mukaan kysymyksessä on viimeinen niitti viranomaisten toimintavaltuuksiin, joka tuo lisäarvoa rajavalvonnalle.

-Tämä on yksi keino keinovalikoimassamme. Pystymme tekemään jo paljon normaaleilla toimivaltuuksilla ulkomaalaisvalvonnan, tiedustelun ja viranomaisyhteistyön avulla. Meillä on tiedossa henkilöitä, joita seurataan ja heidän matkustamiseensa puututaan tarvittaessa, Elomaa sanoo.

Suomen sisäministeriö on tehnyt sisärajatarkastusten palauttamisesta esityksen ja valtioneuvosto tekee asiasta lopullisen päätöksen perjantaina.

Passijonoihin ei ole odotettavissa ruuhkaa

Suomi lopetti Schengen-alueelta saapuvien matkustajien rajatarkastukset vuonna 2001. Schengen-alueella matkustaminen edellyttää silti tälläkin hetkellä matkustusasiakirjan eli passin tai virallisen henkilöllisyystodistuksen. Niitä ei kuitenkaan tarkisteta.

-Matkustusasiakirjat pitää erityisesti nyt ottaa mukaan. Passeja saatetaan tarkastaa rajanylityspaikoilla eli satamissa, lentoasemilla ja maarajoillakin sekä saapuessa että lähtiessä, Elomaa kertoo.

Pohjoismaiden välillä matkustaessa Suomen kansalainen tarvitsee käytännössä vain ajokortin. Elomaan mukaan ajokortista ei kuitenkaan selviä välttämättä henkilön kansalaisuus.

-Kansalaisuus selvitetään sitten ajokortin myöntäjämaan viranomaiselta ja siinä saattaa mennä aikaa. Turvallisin vaihtoehto on ottaa myös Pohjoismaiden matkalle mukaan passi tai henkilökortti.

Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen ei odota erityistä ruuhkaa passijonoihin määräaikaisen sisärajatarkastuksen vuoksi.

-Arvelen, että on yksittäisiä ihmisiä, jotka hakevat tämän vuoksi passia. He ovat lähinnä Tallinnan laivalle menijöitä, Piipponen sanoo Lännen Medialle.

Hänen mukaansa kaikki suomalaiset eivät ole välttämättä hoksanneet, että Schengen-alueella matkustaessa tarvitsee aina passia tai henkilökorttia. Tai sitten kysymys on matkustajan huolimattomuudesta.

”Tuskin ihmisten pinna kiristyy”

Rajavartiolaitos ei usko, että sisärajatarkastukset aiheuttaisivat ruuhkia perjantain ja tiistain välillä lentokentillä tai satamissa. Elomaa kuitenkin kehottaa matkustajia varaamaan matkalle lähtöön hiukan tavallista enemmän aikaa.

-Ihan viime tingassa säntäämistä kannattaa erityisesti nyt välttää.

Elomaan mukaan matkustajat eivät välttämättä huomaa mitään poikkeavaa. Rajavartiolaitoksen, Tullin ja Poliisin läsnäolo on ehkä normaalia näkyvämpää, mutta kaikkia matkustajia ei tarkasteta.

Valvonta pyritään kohdistamaan satamissa matkustajaluetteloiden perusteella tehtäviin ennakkotarkastukseen. Tiedustelutiedon ja analyysin pohjalta tietystä suunnasta tuleviin lentoihin saatetaan kohdentaa valvontaa.

Tarkastusten intensiteetti ja valvonta lisääntyy myös pohjoisilla maarajoilla pienissä rajanylityspaikoissa. Esimerkiksi Tulli tekee henkilöiden rajatarkastuksia Haaparannan ja Tornion välillä.

-Turvallisuus edellä mennään, mutta samalla yritämme huolehtia matkustamisen sujuvuudesta. Tuskin ihmisten pinna pääsee kiristymään. Jos on matkustusasiakirja mukana eikä tule paikalle viime hetkellä, kaikki sujuu hyvin, Elomaa vakuuttaa.

Rajatarkastusten palauttaminen on harvinaista

Schengenin säännöstön tarkoituksena on helpottaa henkilöiden vapaata liikkumista Euroopan unionin alueella. Käytännössä se tarkoittaa, että rajatarkastukset yhteisillä rajoilla eli sisärajoilla on poistettu.
Schengen-valtiota ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
Matkustajalla pitää kuitenkin pyydettäessä olla esittää voimassaoleva matkustusasiakirja; passi tai uudenmallinen henkilökortti.
Rajatarkastuksen palauttaminen määräajaksi on harvinainen toimenpide Suomessa. Sisärajatarkastukset olivat käytössä edellisen kerran 2008, kun Suomessa pidettiin Euroopan yhteistyö- ja turvallisuusjärjestön ulkoministerikokous.
Sisärajatarkastukset palautettiin myös kolme kertaa vuonna 2006, kun Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana. Lisäksi sisärajatarkastukset olivat käytössä vuoden 2005 Helsingin yleisurheilun maailmanmestaruuskisojen aikana.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic