Uutiset

Rajavartiolaitos epäilee, että suomalaismies auttoi kolmea miestä laittomassa rajanylityksessä – tällä hetkellä kolmikko on kadoksissa

Valtionrajarikoksesta epäilty marokkolaiskolmikko haki kiinnioton yhteydessä Suomesta turvapaikkaa, mutta heidän tämänhetkistä olinpaikkaansa ei tiedetä.
Rajavartiolaitos epäilee marokkolaistaustaista miestä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Rajavartiolaitos epäilee marokkolaistaustaista miestä laittoman maahantulon järjestämisestä. Lisäksi kolmea marokkolaismiestä epäillään valtionrajarikoksesta

Miehet saapuivat Venäjältä Suomeen laittomasti ilman Schengen-alueelle oikeuttavia matkustusasiakirjoja.

Laittoman maahantulon järjestämisestä epäilty mies on Suomen kansalainen.

 – Valtionrajarikoksesta epäillyt miehet hakivat kiinnioton yhteydessä Suomesta turvapaikkaa, mutta he ovat jo lähteneet vastaanottokeskuksesta, tutkinnanjohtaja kapteeni Ville Mihl kertoo.

Miehet ovat kadoksissa.

– Jos heidät tavataan jostain muusta Schengen-maasta, heidät palautetaan Suomeen, Mihl toteaa.

Kävellen Lappeenrantaan

Laittoman maahantulon järjestämisestä epäillyn miehen arvellaan kuljettaneen miehet autollaan Pietarista Vaalimaan vastaisen Venäjän rajanylityspaikan läheisyyteen MM-jalkapallokisojen aikaan kesäkuussa.

Mieskolmikko käveli Venäjän puolelta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Lappeenrannan Ylämaan puolelle. Luvaton rajanylitys tapahtui puoli kuudelta sunnuntaiaamuna.

Kaakkois-Suomen rajavartioston partio otti kolmikon kiinni aamulla Ylämaalta. Rajavartiolaitos sai ilmoituksen kulkijoista ja partio lähti tutkimaan asiaa.

– Partio pyysi miehiltä asiakirjoja ja passeja ja siinä selvisi, ettei heillä ole viisumeita Schengen-alueelle, Mihl kertoo.

Miesten ohjelmassa jalkapalloa 

Rajavartiolaitoksen esitutkinnassa selvisi, että marokkolaiskolmikko on tullut Venäjälle Moskovaan kesäkuun 10. päivä jalkapallon MM-kisoihin tarkoitetuilla niin sanotuilla Fan-id-korteilla, jotka korvaavat Venäjän viisumit.

Suomessa asuva marokkolaistaustainen mies meni Venäjälle Pietariin henkilöautollaan katsomaan 15. päivänä pelattua Marokon MM-alkulohkon ottelua.

Pietariin saapunut marokkolaiskolmikko oli pyytänyt mieheltä kuljetusta Helsinkiin Marokko-pelin jälkeen, koska Helsingissä asui marokkolaiskolmikon sukulainen. Suomessa asuva mies lupasi ottaa kolmikon kyytiinsä, joten he vaihtoivat yhteystietojaan.

Miehet jäivät kyydistä ennen rajanylityspaikkaa

Suomalaismies kertoi esitutkinnassa kuljettaneensa marokkolaiskolmikon 16. päivä autollaan noin 200 kilometrin matkan Pietarista noin 15 kilometrin päähän Venäjän ja Suomen rajasta.

– Suomessa asuva mies ei myöntänyt tienneensä, että miehet tulevat maahan laittomasti, Mihl kertoo.

Hän jatkaa, että miehen on täytynyt ymmärtää, että kaikki ei ole kunnossa, jos miehet jäävät kyydistä hieman ennen virallista rajanylityspaikkaa.

– Miesten olisi pitänyt hankkia viisumi Suomeen etukäteen.

Rikosepäily on siirretty Salpausselän syyttäjänvirastoon syyteharkintaa varten.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti