Uutiset

Rakennusliiton johtaja uskoo EK:n vahtivan työnantajapuolta taustalla: "Ihan puhtaasti yksipuolisen sanelun maku"

Rakennusliitossa koetaan, että Elinkeinoelämän keskusliitto EK yrittäisi vaikuttaa rakennusalan riitaisiin työehtosopimusneuvotteluihin.

Rakennusliiton varatoimitusjohtaja Kyösti Suokas totesi aiemmin tällä viikolla Lännen Median haastattelussa, että EK olisi kieltänyt työnantajaliittoja hyväksymästä palkankorotuksia, jotka olisivat suuremmat kuin 1,6 prosenttia vuodessa.

Suokas tarkentaa, että työnantajapuoli olisi sitoutunut EK:ssa sovittuun yhteiseen koordinaatioon, jossa yhteisestä korotustasosta pidetään kiinni.

-Tässä on ihan puhtaasti yksipuolisen sanelun maku, Suokas kommentoi viitaten työnantajapuoleen.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo kokeneensa kuluneella liittokierroksella samoin.

-Ennen kuin liittokierros alkoi, niin EK:lle annettiin mandaatti laskea saavutettujen sopimusten kustannusvaikutuksia, eli EK saa vaikutuksista tietoa. Tällä he tietysti valvovat toinen toisiaan, Eloranta sanoo viitaten työnantajajärjestöihin.

Rakennusalan neuvottelut jumissa

EK:lla ei ole enää valtaa neuvotella keskitetyistä palkkaratkaisuista eli tupoista sääntömuutoksensa vuoksi, ja tämän vuoksi palkoista ja työehdoista on syksystä lähtien käyty liittokierros.

Rakennusalan sopimus on tämänhetkisen kierroksen viimeisiä, mutta neuvottelut ovat riitaantuneet. Molemmat osapuolet ovat ilmoittaneet laajoista työtaisteluista, koska palkoista ei ole päästy yksimielisyyteen.

Työnantajajärjestöt kiistävät

Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Aleksi Randell kiistää, että EK pyrkisi ohjaamaan tes-neuvotteluja. Samaa sanoo myös EK:n työelämä-alan johtaja Ilkka Oksala. EK antaa hänen mukaansa laskenta-apua ja muuta tukea jäsen liitoille näiden toiveiden mukaan.

Randellin mukaan Rakennusteollisuus on tarjonnut vientialojen sopimusten mukaisia palkankorotuksia, jotta teollisuuden kilpailukyky säilyisi.

-Isot teollisuusliitot ovat sopineet, toki EK:n pöydässä, että tähän pyritään, ja sen me olemme myös alusta asti sanoneet Rakennusliitolle, Randell sanoo.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen myös toteaa EK:n jäsenliittojen valmistautuneen kierrokseen yhdessä.

-EK ei ole antanut minkäänlaisia määräyksiä, hän sanoo.

Lakkoja ja työsulku

Rakennusalan työehtosopimusneuvottelut ovat tällä hetkellä riitaantuneet.
Ala on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun lopusta lähtien.
Suurin kiistan aihe ovat palkankorotukset. Työnantajapuoli Rakennusteollisuus on tarjonnut vuosittaista 1,6 prosentin palkankorotusta kahden vuoden sopimuskaudelle.
Rakennusliitto on vaatinut alan myönteisen kehityksen vuoksi 2,9 prosentin vuosikorotusta.
Rakennusliitto käynnisti pistelakkoja huhtikuun alussa. Rakennusteollisuus on puolestaan ilmoittanut työsulusta 10.5. alkaen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti