Uutiset

Rakennusteollisuuden johtoon siirtynyt Randell: Ammattivalittajat pois jarruttamasta kaavoitusta

-Valitusoikeutta on arvioitava uudelleen. Ne, jotka eivät ole asianosaisia, eivät saisi tarpeettomasti haitata kaavoittamista, sanoo Rakennusteollisuuden uusi toimitusjohtaja Aleksi Randell.

Turun kaupungin johdosta Rakennusteollisuuteen siirtynyt Randell korostaa, että yleiskaavan osalta kaikkien pitää saada lausua näkemyksensä. Kun maankäytön linjaukset on tehty, niin valittaa voisivat vain asianosaiset. Näin rajattaisiin ammattivalittajien mahdollisuuksia hidastaa rakentamista.

Etujärjestöissä, myös Rakennusteollisuudessa ajatukset suuntautuvat jo seuraavaan hallitusohjelmaan. Nykyinen hallitus pohjustaa maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistusta, mutta päätökset tekee seuraava hallitus.

Rakennusala toivoo, että uuden lain myötä rakentamisen pullonkaulana usein oleva kaavoitus tulee sujuvammaksi. Randell painottaa, että nykytekniikalla kaavat saadaan läpinäkyviksi ja aikaisempaa paljon havainnollisemmiksi jo varhaisessa vaiheessa.

Hän hyppäsi uudelle alalle suhdannehuipun kohdalla. Asuntojen patoutunut kysyntä on ryöpsähtänyt liikkeelle ja kaupungistuminen vauhdittaa alaa. Suomessa rakennetaan nyt poikkeuksellisen paljon asuntoja, ja myös toimistorakentaminen on kasvussa. Ensi vuoden näkymätkin ovat lupaavat.

Korjausrakentaminen ei ole aivan yhtä vilkasta työvoimapulan takia.

Infran eli teidenja rautateiden rakentamiseen Randell haluaisi uusia rahoitusmalleja. Valtion väylissä korjausvelkaa on kertynyt noin 2,5 miljardia euroa. Uudet hankkeet, kuten Turun ja Helsingin välinen tunnin juna, pääradan kolmas raide tai Tallinnan tunneli ovat miljardien hankkeita. Budjettirahoitus ei riitä. Vuositasolla tarvitaan rahoitusta yhteensä miljardi lisää.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) liikenneverkkoyhtiön selvitystyö keskeytettiin alkuvuodesta, koska sillä ei ollut hallituspuolueiden tukea.

-Oli yksi malli ja kun se ei edennyt, niin palattiin lähtöruutuun. Nyt pitäisi välttää sitä ja tehdä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Tavoitteista ollaan yleisesti samaa mieltä.

Rakennusalan maine ei ole kohdallaan. On homekouluja ja yksittäisissä uudistaloissa kosteusongelmia.

Randell vakuuttaa, että ala ohjeistaa ja neuvoo paljon suunnittelijoita ja rakentajia kosteuden hallinnassa. Myös tutkimusta teetetään paljon. Hän huomauttaa myös, että kaikki kosteus ei johdu suunnittelu- tai rakennusvirheistä, vaan rakennusten ylläpidolla on suuri merkitys.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic