Uutiset

Rakennusteollisuus julisti työsulun – "Ainoa tavoite on saada lakot loppumaan"

Työantajia edustavat Rakennusteollisuus RT:n toimialaliitot kertoivat keskiviikkona aloittavansa rakennusteollisuutta kattavasti koskevan työsulun. Sulun on tarkoitus alkaa 9. toukokuuta.

Työsulku on vastatoimi työntekijöitä edustavan Rakennusliiton aloittamille lakoille. Sulku keskeyttää työnteon ja palkanmaksun sekä seisauttaa valtaosan rakennustoiminnasta.

-Sulun julistaminen on tietysti järeä toimenpide, mutta sen ainoa tavoite on päästä sopimukseen ja saada lakot loppumaan mahdollisimman pian, toteaa Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Aleksi Randell Lännen Medialle.

Koko toiminta pysähtyy

Rakennusliitto ilmoitti maanantaina laajentavansa lakkoa useisiin merkittäviin rakennustuoteteollisuuden, talotekniikan sekä pinta- ja infraurakoinnin yrityksiin.

Viime viikon lopulla lakko alkoi jo seitsemässä betoniyrityksessä ja niiden tytäryhtiöissä.

Randell kritisoi liiton tapaa toteuttaa niin sanottua pistelakkoina eri toimialoille useille kuukausille. Se uhkaa hänen mukaansa pysäyttää toiminnan koko rakennusalalla.

Rakennushankkeet vaarantuvat Randellin mukaan lakkojen vuoksi, ei niinkään työsulun.

-Tästä syystä voi käydä niin, että asuntojen luovutukset myöhästyvät. Päiväkotien ja koulujen valmistuvat myöhemmin, kesällä ei saada tehtyä teiden pinnoitustöitä, teollisuuskohteet myöhästyvät, hän luettelee.

”Tässä ei taistella rahasta”

Lakkojen ja työsulun syynä ovat Rakennusliiton ja Rakennusteollisuuden erimielisyydet palkankorotuksista.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas toteaa, että tässä ei taistella nyt rahasta. Liiton ehdotus palkankorotuksista ei ole ollut iso.

-Tässä taistellaan periaatteesta. Mehän saamme tämän sovittua vaikka ensi viikonloppuun mennessä, jos he haluavat sen sopia.

Suokkaan mukaan neuvotteluja hankaloittaa Elinkeinoelämän keskusliiton antamat määräykset. Se sitoo työantajien kädet neuvotteluissa, ja liitto taas ei ulkopuolisen määräyksiin suostu.

-EK on antanut ohjeet kaikille työantajaliitoille, että kukaan ei saa ylittää 1,6 prosenttia palkankorotuksissa.

Suokas epäilee, että sopua saadaan aikaiseksi. Hän pitää poikkeuksellista tilannetta järjettömänä.

-Rakennusliitto ei ole lakkoillut 30 vuoteen eikä siihen ollut tarvetta nytkään. Tässä kirjoitetaan uutta historiaa. Mutta jos se näin nyt menee, näin se menee.

Mistä kiistellään?

Rakennusteollisuus RT on tarjonnut yleisen linjan mukaisia 1,6 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden sopimuskaudella molempina vuosina.
Rakennusliitto vaatii 50 sentin korotusta tunnille kahtena vuonna. 50 senttiä alan perusansiosta eli 17,41 euron keskituntiansiosta tarkoittaisi 2,9 prosenttia.
Rakennusteollisuuden ilmoittamaan työsulkuun osallistuvat Talonrakennusteollisuuden, Rakennustuoteteollisuuden, Infran, LVI-Teknisten Urakoitsijoiden, Pintaurakoitsijoiden, Kattoliiton sekä Lattian- ja seinänpäällysteliiton jäsenyritykset.
Työsulku seisauttaa valtaosan rakennustoiminnasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti