Uutiset

Ranska ei halua ottaa vastaan Syyriassa vangittuja Isis-taistelijoita – Trump uhkaa vapauttaa vangit

Ranskan ulkoministerin mukaan vangitut pitäisi tuomita Syyriassa tai Irakissa.
Trump esiintyi Isisiä vastustavien maiden ulkoministerien tapaamisessa helmikuun alussa. Kuva: ERIK S. LESSER

Ranska, Saksa ja Britannia eivät ole innostuneet Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaatimuksesta vastaanottaa yli 800 vangittua Isis-taistelijaa, jotka ovat lähteneet terroristijärjestön riveihin Euroopasta.

Asiaa kommentoineen Ranskan oikeusministeri Nicole Belloubet’n mukaan Ranska käsittelee kansalaistensa kohtalon ennemmin tapauskohtaisesti.

– Toistaiseksi emme ole muuttamassa lähestymistapaamme, Belloubet sanoi France 2 -televisiokanavan haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Tässä vaiheessa Ranska ei vastaa (Trumpin) vaatimuksiin.

Ranskan valtio on aiemminkin johdonmukaisesti kieltäytynyt ottamasta vastaan Isis-taistelijoita ja heidän vaimojaan. Ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on viitannut heihin valtion vihollisina, jotka tulisi tuomita Syyriassa tai Irakissa.

Saksa ja Britannia myös nuivina

Trumpin pyyntö ei ole herättänyt innoitusta myöskään Britanniassa tai Saksassa.

Britannia on linjannut, ettei se aio vaarantaa maansa työntekijöiden henkiä pelastaakseen kansalaisia, jotka ovat liittyneet Isisin riveihin Syyriassa tai Irakissa.

Myös Saksa on reagoinut Trumpin vaatimukseen varovasti. Maa on sanonut vastaanottavansa epäiltyjä ainoastaan konsulaattiensa kautta, Reuters kertoo.

Trump vihjaa vankien pyrkivän itse Eurooppaan

Trumpin ilmoitus liittyy Yhdysvaltojen vetäytymiseen Syyriasta. Trump on ilmoittanut vetävänsä Yhdysvaltain joukot Syyriasta sen jälkeen, kun Isisin viimeiset maa-alueet on vallattu.

– Yhdysvallat pyytää Britanniaa, Ranskaa, Saksaa ja muita Euroopan liittolaisia ottaman takaisin yli 800 Isis-taistelijaa, jotka otimme vangiksi Syyriassa, ja panemaan heidät oikeuden eteen, Trump twiittasi sunnuntaina.

Mikäli vankeja ei oteta tuomittavaksi, heidät päästetään vapaaksi, jolloin he saattavat yrittää paluuta Eurooppaan, Trump spekuloi.

Vangitut Isis-taistelijat ovat kurditaistelijoiden hallussa. Heistä 150 on Ranskan kansalaisia, sotilas- ja diplomaattilähteet kertovat Reutersille.

Uusimmat

Fingerpori

comic