Uutiset

Ranska ei tunnustaisi itsenäistä Kataloniaa

Jos Espanjan itsehallintoalue Katalonia julistautuu itsenäiseksi, Ranska ei tunnusta aluetta. Sen sijaan Ranska kannustaa osapuolia neuvotteluun kriisin ratkaisemiseksi.

Tällaisia terveisiä naapurimaalleen lähetti Ranskan Eurooppa-ministeri Nathalie Loiseau maanantaina CNews-televisiokanavan haastattelussa.

-Itsenäisyysliikkeen hieman yli viikko sitten järjestämä äänestys ei voi määritellä Kataloniaa. Tämä kriisi on ratkaistava keskustelulla, jota on käytävä Espanjan politiikassa kaikilla sen tasoilla, Loiseau sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ranskassa Katalonian tilannetta seurataan erityisen tarkasti aivan eteläisimmässä Ranskassa, Katalonian pohjoisrajalla sijaitsevassa Pyrénées-Orientales-departementissa, joka tunnetaan myös Ranskan Kataloniana.

Alueen pääkaupugin Perpignanin pormestari Jean-Marc Pujol ehdotti uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että Ranska voisi ryhtyä rauhanneuvottelijaksi Katalonian kriisissä.

-Entisellä pääministerillä Manuel Vallsilla on sekä valtionpäämiesmäistä uskottavuutta että espanjalais-katalaanitausta, hän sanoi viitaten sosialistipoliitikkoon, joka on syntynyt Barcelonassa.

Vallsilla on katalaani-isä ja sveitsiläis-italialainen äiti. Hän pyrki presidenttiehdokkaaksi viime kevään presidentinvaaleissa.

Valls kuitenkin kieltäytyi kunniasta ja otti jyrkästi kantaa Katalonian mahdolliseen itsenäisyysjulistukseen.

-Se olisi hulluutta. Espanjalla ja Ranskalla ei ole mitään yhteistä. Molemmat ovat suuria ja vaikuttavia alueita, joilla on vahva identiteetti. Katalonialla on itsenäisyys, jollaista ei voisi edes kuvitella Ranskaan, hän sanoi.

Kataloniassa on vahva oma kulttuuri, kieli ja kirjallisuus, joita Vallssin mukaan kunnioitetaan Espanjassa. Hän pitää itsenäisyysjulistusta vaarallisena.

-Katalonian vahvuus on olla osa yhtä vanhimmista EU-maista, joita ei ole monta. Espanjan jakaminen olisi EU:n jakamista. Jos Pandoran laatikko avataan, seuraavana on vuorossa Baskimaa Espanjassa, sitten Baskimaa Ranskassa, sen jälkeen Pohjois-Italia ja lopulta sota, Valls sanoi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic