Uutiset

Ranska laskee oppivelvollisuusiän kolmeen vuoteen

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei jätä yhtään kiveä kääntämättä vauhdittaessaan maansa uudistumista.

Tuorein kohde on Ranskan leikki-ikäiset. Oppivelvollisuusikä laskee nykyisestä kuudesta vuodesta kolmeen vuoteen. Muutos astuu voimaan kouluvuoden 2019–2020 alussa.

Se on isoin kertaluonteinen oppivelvollisuuden pidennys sen jälkeen kun oppivelvollisuus otettiin käyttöön Ranskassa vuonna 1882.

Oppivelvollisuutta on Ranskassa vähä vähältä pidennetty yläpäästä 16 vuoteen.

Lähes kaikki opissa

Nyt siis presidentti Macron päätti jatkaa oppivelvollisuutta toisesta päästä. Muutos näyttää ensisilmäyksellä suurelta..

Se on kuitenkin lähinnä symbolinen, sillä tälläkin hetkellä 97 prosenttia Ranskan kolmivuotiaista taaperoista käy päiväkodeissa esikoulua. Luku on hätkähdyttävän suuri.

Alueelliset erot ovat kuitenkin suuret. Ranskan merentakaisilla alueilla esikoulua käyvien osuus jää 70 prosenttiin.

Ranskan esikouluissa on 24 tuntia viikossa opetusta, jolla lapsia valmistetaan peruskoulun aloittamiseen. Erityishuomio kiinnitetään kielellisten vaikeuksien voittamiseen ja ryhmässä toimimiseen.

Macron haluaa, ettei ainakaan perheen kukkaron paksuus estä koulunkäynnin opettelua. Oppivelvollisuusiän laskuun yhdistetään lupaus ilmaisesta ateriasta päiväkodissa. Valtio maksaa tämän lystin.

Ranskan kolmas tie

Ranska etsii kolmatta tietä aasialaisen teho-opetuksen ja skandinaavisen pehmoilun välissä.

-Hyvät oppimistulokset Aasian maiden tapaan johtavat neurooseihin. Meidän pitääkin sen sijasta hidastaa kilpailua esikouluissa, jotta koululaisille kehittyisi koko elämän kestävä itsetunto, selittää ranskalainen neuropsykologi Boris Cyrulnik saksalaiselle Spiegel Online -verkkosivustolle.

Emmanuel Macron on 11 kuukautta kestäneen presidenttikautensa aikana pannut tuulemaan.

Ranskan uusi hallitus on tehnyt pienempiä ja isompia remontteja myös koululaitokseen: peruskouluun, ylioppilastutkintoon ja yliopistojen sisäänpääsyyn.

Euroopan alin

Ranska laskee kouluvuodesta 2019–2020 alkaen oppivelvollisuusiän kolmeen vuoteen. Nyt se on kuusi vuotta. Ranskan tuleva ikäraja on Euroopan alin.
Nyt kärkipaikkaa pitää Pohjois-Irlanti, jossa oppivelvollisuus alkaa neljän vuoden iässä.
Viisi vuotta on ikäraja seuraavissa maissa: Kypros, Englanti, Skotlanti, Wales ja Malta.
Kuusivuotiaina oppivelvollisuus alkaa seuraavissa maissa: Itävalta, Belgia, Kroatia, Tshekki, Tanska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Irlanti, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Hollanti, Norja, Portugali, Romania, Slovakia, Slovenia, Espanja, Sveitsi ja Turkki.
Seitsemän vuoden ikäraja on seuraavissa maissa: Suomi, Bulgaria, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Serbia ja Ruotsi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic