Uutiset

Kolumni: Ranska - Tasa-arvon neuvosto haluaa pestä kiroilevien miesten suut

Ranskalaiset, sukupuoleen katsomatta, käyttävät helposti kaksimielisiä ilmaisuja. Myös presidentit ovat käyttäneet voimakkaita ilmaisuja.
Transsukupuoliset seksityöläiset protestoivat oikeuksiensa puolesta Ranskan parlamentin edessä huhtikuussa 2016. Sana "putain" (ilotyttö) on yleinen kirosana Ranskassa. Kuva: IAN LANGSDON

Ranskan seksuaalisen tasa-arvon neuvosto julkaisi raportin, jonka päämääränä on seksistisen huumorin, törkypuheiden ja vihjailujen kieltäminen julkisilla paikoilla. Tämä tarkoittaa, ettei mitään rasvaista olisi lupa sanoa naisen ollessa kuuloetäisyydellä.

Tasa-arvon neuvosto olettaa vain ukkojen murjovan alta vesirajan liikkuvia vitsejä, heittoja ja kaksimielisyyksiä.

Naiskollegoita ja tuttuja on vuosikymmenten varrella kertynyt melkoinen määrä eivätkä rouvienkaan jutut aina ole siveyssipuleille sopivia.

Ranskalaiset, sukupuoleen katsomatta, käyttävät helposti kaksimielisiä ilmaisuja. ”Coquine” tarkoittaa vekkulia tyttölasta ja myös vapaamielistä naista. ”Vert galant” taas on reipas, iäkkäämpi urheilullinen herra tai vanha pukki.

Naisen sukupuolielimeen viittaavia kirosanoja on vain yksi, ”con”. Toinen yleinen kirosana on ”putain”, ilotyttö. Etelä-Ranskassa molemmat ovat puhekielessä liki välimerkkejä. Kirkolliset perkele ja saatana eivät kuulu kiroilusanastoon.

Tuhteja voimasanoja viljellään myös mediassa. Ilmaisua ”emmerder” (olla paskassa) ovat käyttäneet julkisesti monet tasavallan presidentit, kuten Nicolas Sarkozy ja Emmanuel Macron.

Vanhemmat sukupolvet puhuvat selvästi kunnioittavammin naisille ja pyytävät anteeksi, jos kirosana lipsahtaa. Mitä nuorempiin mennään, sitä vähemmän naisia puheessa kunnioitetaan. Tasa-arvoa, jos mikä.

 

Mediat ovat riepotelleet neuvoston ehdotuksia. Monasti on väläytelty niiden rajoittavan sananvapautta. France Inter-radiokanavan ohjelmassa pohdittiin asiaa seuraavasti:

– Jos suun siistiminen päätyy lakiin niin miten se käytännössä toimisi, naisvetäjä Claire Servajean kyseli.

– Riittäisikö pelkkä todistajan tukema ilmoitus viranomaisille? Mitkä olisivat tuomiot, rikesakko vai mentäisiinkö lakitupaan? Olisivatko vällyjen välissä-vitsit sivistyssanoilla ”penis” ja ”vagina”, myös tuomittavia?

Ohjelmassa poliisien ammattijärjestön edustaja katsoi, ettei virkavallalla ole käytännössä resursseja puuttua asiaan.

Koskahan seksuaalisen tasa-arvon neuvosto pureutuu mainoksiin, joissa nähdään jatkuvasti paljasta pintaa ja vihjailevia iskulauseita, jotka 1980-luvulla olisi luokiteltu pornoksi?

Ranskastakin ollaan aivopesemässä poliittisesti korrektia ja sliipattua yhteiskuntaa, vaikka kansanluonne ei siihen sovellu.

Uusimmat

Fingerpori

comic