Uutiset

Ranska: Trumpilta puuttuu "yleinen säädyllisyys"

Yhdysvaltain presidentti oli kritisoinut Ranskaa Pariisin terrori-iskujen muistopäivänä
Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti puheen viime sunnuntaina ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivänä Pariisissa ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuunteli.

Ranska on syyttänyt Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ”yleisen säädyllisyyden” puutteesta tämän arvosteltua Ranskaa kovin sanoin päivänä, jolloin Ranskassa muistettiin Pariisin terrori-iskun uhreja.

Ranskassa muistettiin tiistaina vuoden 2015 terrori-iskuja, joissa kuoli 130 ihmistä. Samana päivänä Trump julkisti vihaisia tviittejä, joissa hän tuomitsi Ranskan muun muassa sen häviöstä Saksalle kahdessa maailmansodassa, sen viinintuotannosta ja presidentti Emmanuel Macronin kannatusluvuista.

Ranskan hallituksen tiedottajalta kysyttiin keskiviikkona Trumpin tviiteistä. Benjamin Griveaux vastasi:

– Eilen oli 13. marraskuuta. Muistimme 130 kansalaisemme murhaa, joten vastaan englanniksi: ’common decency” (yleinen säädyllisyys) olisi ollut paikallaan.

Trump arvosteli Ranskaa sen jälkeen kun hän oli viettänyt Pariisissa viikonlopun muiden valtiojohtajien kanssa muistellen sata vuotta sitten päättynyttä ensimmäistä maailmansotaa.

Taustalla väärinkäsitys

Trumpin hyökkäyksen perussyy oli ilmeisesti Macronin radioasemalle viime viikolla antama haastattelu, jossa tämä sanoi EU:n tarvitsevan oman armeijan, jotta se pystyisi puolustamaan itseään ”ilman Yhdysvaltain apua”. Macron oli kertonut Euroopan tarvitsevan suojaa ”Kiinaa, Venäjää ja jopa Yhdysvaltoja vastaan”.

Myöhemmin Ranskasta tarkennettiin, että Macron ei halua eurooppalaista armeijaa, vaan paremman yhteistyön ja koordinoinnin sekä rahoituksen jo olemassa oleville Euroopan armeijoille.

Macron kertoi Trumpille sanojaan tulkitun väärin. Trump ei välittänyt tästä, vaan julkisti viisi tviittiä, joissa puhuttiin muun muassa Ranskan presidentin epäsuosiosta, Ranskan työttömyydestä, amerikkalaisten viinien veroista Ranskassa sekä Ranskan pärjäämisestä toisessa maailmasodassa.

Trumpin mukaan ranskalaiset ”opettelivat puhumaan saksaa Pariisissa ennen kuin Yhdysvallat tuli mukaan”.

”Ranska tekee erinomaisia viinejä, mutta niin tekee Yhdysvallatkin. Ongelma on, että Ranska tekee vaikeaksi Yhdysvalloille myydä viinejään Ranskaan ja vaatii suuria veroja, kun taas Yhdysvallat tekee sen helpoksi Ranskan viineille, ja vaatii hyvin pieniä veroja. Ei reilua, pitää muuttaa”, hän kirjoitti.

Kolmannessa tviitissä hän muistutti, että Ranska on yksi nationalistisimmista maista maailmassa. Macron oli puheessaan korostanut Ranskan olevan isänmaallinen, ei nationalistinen.

Uusimmat

Fingerpori

comic