Uutiset

Ranskalaiset ulkonaliikkumiskieltoon – Puolustusvoimat valjastetaan sairaaloiden avuksi

Macron määräsi tiukemmat rajoitukset, sillä ranskalaiset eivät noudattaneet neuvoa välttää julkisilla paikoilla kokoontumista.
Nainen teki maanantaina ruokaostoksia tyhjässä kaupassa Pariisissa. Kuva: YOAN VALAT / EPA
Nainen teki maanantaina ruokaostoksia tyhjässä kaupassa Pariisissa. Kuva: YOAN VALAT / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron määräsi maanantai-iltana tiukempia rajoituksia, joilla yritetään hillitä koronavirusepidemian leviämistä. Maan puolustusvoimat värvätään auttamaan covid-19-taudin saaneiden kuljettamisessa sairaaloihin.

Ranska sulki jo aiemmin koulut, ravintolat ja baarit. Ranskalaiset määrätään ulkonaliikkumiskieltoon, joka alkaa tänään kello 13 Suomen aikaa.

Ranskan talousministeri Bruno Le Maire ilmoitti tiistaina hallituksen irrottavan 45 miljardia euroa yrityksille koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin torjumiseksi.

– Emme halua konkursseja, hän sanoi RTL-radiolle Reutersin mukaan.

Macron sanoi tiistaina hallituksen takaavan yrityksille 300 miljardin edestä lainoja kriisistä selviämiseksi.

Ranskassa sairastuneita oli tiistaina todettu noin 6 600, mutta kaikkia oireiden saaneita ei enää testata. Kuolleita on 148.

Ranskassa ja Espanjassa tartunnat lähtivät jyrkkään nousuun Italian perässä.

Kieltoa rikkoville rangaistuksia

Ranskalaisten tulee pysyä kodeissaan. Poistuminen on sallittu vain töihin, ruokaostoksille tai lääkäriin.

– Tiedän että näihin vaatimuksiin ei ole varauduttu, mutta olosuhteet pakottavat niihin, Macron sanoi.

Ulkonaliikkumiskielto kestää ainakin kaksi viikkoa. Sitä rikkovia rangaistaan 135 euron sakoilla.

– Pysykää kotonanne, sisäministeri Christophe Castaner sanoi.

Hallitus määrää 100 000 poliisia valvomaan kiellon toteutumista. Ympäri Ranskaa perustetaan tarkastuspisteitä, ja maan sisällä matkustavilla täytyy olla viranomaisen lupa.

– Meillä ei ole vastassamme mikään toinen kansa. Vihollinen on kuitenkin täällä: se on näkymätön ja etenee koko ajan., Macron sanoi poikkeuksellisen synkässä televisiopuheessaan.

Macron perusteli määräyksiä sillä, että monet ranskalaiset eivät ottaneet aiempia rajoituksia tosissaan. Sunnuntaina puistot ja kadut täyttyivät viikonlopun viettäjistä ravintoloiden sulkeuduttua.

Alsaceen sotilassairaala

Puolustusvoimat on määrätty auttamaan sairaankuljetuksissa.

Alsaceen Sveitsin ja Saksan rajan lähelle perustetaan sotilassairaala, jossa voidaan tehohoitaa 30 ihmistä. Alsace on Ranskan epidemiapesäke.

Macron siirsi kunnallisvaalien toisen kierroksen ensi sunnuntailta myöhemmäksi. Hän sanoi myös jäädyttävänsä suunnitellut uudistukset, koska hallitus keskittyy nyt epidemian hillitsemiseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic