Uutiset

Ranskan entiselle pääministerille François Fillonille ehdoton vankeustuomio julkisten varojen väärinkäytöstä

François Fillon johti vuoden 2017 Ranskan presidenttiehdokaskisaa, mutta rikosepäily kampitti mahdollisuudet.
Ranskan entinen pääministeri ja presidenttiehdokas François Fillon poistui vaimonsa Penelope Fillonin kanssa oikeussalista Pariisissa maanantaina tuomion kuulemisen jälkeen. Kuva: IAN LANGSDON
Ranskan entinen pääministeri ja presidenttiehdokas François Fillon poistui vaimonsa Penelope Fillonin kanssa oikeussalista Pariisissa maanantaina tuomion kuulemisen jälkeen. Kuva: IAN LANGSDON

Ranskassa oikeus tuomitsi entisen pääministerin ja vuoden 2017 vaalien presidenttiehdokkaan François Fillonin, 66, viideksi vuodeksi vankilaan, joista kaksi vuotta on ehdotonta vankeutta, kertoi ranskalaismedia ja Reuters. Tuomio tuli julkisten varojen väärinkäytöstä.

Myös Fillonin Britanniassa syntynyt vaimo Penelope Fillon, 64, sai kolmen vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen, koska hänet katsottiin osalliseksi huijaukseen. Hän sai noin miljoona euroa miehensä parlamenttiavustajana. Työpaikka katsottiin François Fillonin tekaisemaksi eikä Penelope Fillon todellisuudessa tehnyt töitä kuin nimeksi.

Molemmat tuomittiin myös 375 000 euron sakkotuomioihin.

Jutun kolmas syytetty, Fillonin entinen parlamenttiavustaja Marc Joulard tuomittiin myös kolmen vuoden ehdolliseen vankeuteen rahojen ohjaamisesta Penelope Fillonille.

Pariskunta valittaa tuomioista, sanoivat heidän asianajajansa. Fillon ei joudu telkien taakse ennen sitä.

Tuomari Nathalie Gavarino perusteli Fillonin tuomiota sillä, että tämä edesauttoi heikentämään kansalaisten luottamusta vallanpitäjiin, asetti oman etunsa yhteisen edun edelle ja tavoitteli henkilökohtaista rikastumista.

Oikeuden mukaan pariskunta ei pystynyt antamaan todisteita Penelope Fillonin työtehtävästä.

– Hänet palkattiin tehtävään, joka oli täysin hyödytön, tuomari sanoi.

François Fillon kuunteli tuomiota ilmeettömänä.

Fillonin epäily oli Macronin onnenpotku

Ilman väärinkäytösten paljastumista Ranskan presidenttinä voisi olla Emmanuel Macronin sijasta Fillon. Vuoden 2016 lopussa näytti siltä, että Fillon nousisi itsestäänselvästi presidentiksi kevään 2017 vaaleissa.

Presidentti Nicolas Sarkozyn hallituksen pääministerinä vuosina 2007–2012 toiminut Fillon oli keskustaoikeistolaisen Tasavaltalaiset-puolueen suosikkiehdokas, joka jätti esivaaleissa Sarkozyn kauas taaksensa.

Sarkozyn jälkeen presidenttinä hallitsi sosialistipresidentti François Hollande, joka oli historiallisen epäsuosittu. Hän oli Ranskan ensimmäinen presidentti, joka ei hakenut jatkokautta. Tie oikeistopresidentille oli pedattu.

Rikosepäilyt olivat skandaali, josta huolimatta Fillon jatkoi vaalikamppailua. Hän kiisti väärinkäytökset ja piti kiinni puolueensa presidenttiehdokkuudesta. Fillon myös yrittu leimata rikosepäilyt lokakampanjaksi. Myöhemmin hän myönsi syyllistyneensä arviointivirheeseen.

Presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella huhtikuussa 2017 Fillon jäi lopulta kolmanneksi. Neljäsosan äänistä vei Macron tyhjästä ponkaisemansa En Marche -liikkeen keulahahmona. Hänet valittiin toukokuussa maan historian nuorimmaksi presidentiksi 39-vuotiaana.

Uusimmat

Fingerpori

comic