Uutiset

Ranskan etsityin jihadisti kiinni Syyriassa, viranomaiset eivät odota palautusta kotimaahan

Kurdijoukot ovat ottaneet Syyriassa kiinni kahdeksan ranskalaista miestä, joiden epäillään liittyneen äärijärjestö Islamilaiseen valtioon (Isis). Yksi pidätetyistä on Ranskan etsityimmäksi jihadistiksi sanottu Thomas Barnouin.

Asiasta kertoivat ensimmäisenä uutiskanavat LCI ja TF1.

Pidätykset tapahtuivat viikko ennen jouluaattoa Hasakan kaupungin alueella lähellä Irakin rajaa. Kurdien aseelliset YPG-joukot ottivat miehet kiinni, kertoo LCI.

Barnouin ja kaksi muuta kiinniotettua ovat tällä hetkellä kurdien hallussa. On epäselvää, palautetaanko Irakissa ja Syyriassa kiinniotetut kotimaahansa, mutta Ranskan viranomaiset ovat sanoneet, että paikallinen oikeusjärjestelmä huolehtii täysi-ikäisistä, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Isis-järjestöön kuulumisesta langetetaan Syyriassa kuolemanrangaistus.

Barnouinin kiinniotto on Ranskassa iso uutinen.

Barnouinin sanotaan olevan yksi Ranskan ääriliikkeen johtajista.

Hänen nimensä on liitetty niin edesmenneeseen terroristi Mohamed Merahiin, joka murhasi Toulousessa seitsemän ihmistä vuonna 2012 kuin viranomaisten etsimiin veljeksiin Fabien ja Jean-Michel Clainiin, joiden puolestaan epäillään olleen keskeisessä roolissa Pariisin vuoden 2015 marraskuun terrori-iskujen järjestämisessä.

36-vuotias Barnouin on kotoisin Etelä-Ranskan Albissa, tunnin ajomatkan päässä Toulousesta, jossa ääri-islamistinen solu on toiminut. Hänen vanhempansa ovat opettajia.

Barnouin lähti Syyriaan vuoden 2014 alussa.

Ranskan tiedustelupalvelu on epäillyt Barnouinia Isis-joukoissa taistelemisesta.

Barnouinin oletetaan radikalisoituneen Saudi-Arabian Medinassa, jonka islamilaisessa yliopistossa hän opiskeli vuosina 2003 – 2006 teologiaa, kirjoittaa Le Monde.

Barnouinia kuvataan paitsi Ranskan islamistijohtajaksi, myös porukan älyköksi.

Viranomaiset ottivat hänet kiinni Syyriassa vuonna 2006, ja karkottivat hänet Ranskaan, jossa hänet tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistukseen.

Huolimatta viranomaisten seurannasta, Barnouinin onnistui livahtaa Syyriaan helmikuussa 2014 yhdessä noin tusinan muun Toulousen ympäristöstä kotoisin olevan ääri-islamistin kanssa.

Samassa joukossa lähtivät esimerkiksi Clainin veljekset, Mohamed Merahin velipuoli Sabri Essid ja lokakuussa Pariisiissa 15 vuoden vankeustuomion terrorismirikoksista saanut Imad Djelabi.

Samassa yhteydessä tuomion sai Merahin veli Abdelkader Merah. Hänet tuomittiin marraskuun alussa 20 vuoden vankeusrangaistukseen. Häntä syytettiin avunannosta vuoden 2012 iskuissa.

Ranska kiristi terrorismin vastaisia lakejaan jo vuonna 2012 sen jälkeen, kun ”skootteritappajana” ja ”Toulousen sarjamurhaajana” tunnettu Mohamed Merah tappoi saman vuoden maaliskuussa kolme juutalaista lasta, rabbin ja kolme sotilasta Toulousessa.

Poliisi ampui Merahin 1,5 vuorokautta kestäneen piirityksen jälkeen.

Viimeisen neljän vuoden aikana Syyriaan ja Irakiin on lähtenyt 1700 ranskalaista liittyäkseen ääriryhmiin. Ranskan tiedustelupalvelun mukaan heistä 700 on yhä alueella.

Terrori-iskujen takia Ranskassa lähes kaksi vuotta voimassa ollut poikkeustila päättyi lokakuun lopussa. Sen tilalle tuli laki terrorismin ehkäisystä, joka antaa viranomaisille aiempaa enemmän valtaa terroristien kiinniotossa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic