Uutiset

Ranskan hallitus erosi – uusi pääministeri nimitetään vielä tänään

Ranskan eronnut pääministeri Edouard Philippe ja presidentti Emmanuel Macron tapasivat kokouksessa Pariisissa torstaina. Kuva: epa08524263
Ranskan eronnut pääministeri Edouard Philippe ja presidentti Emmanuel Macron tapasivat kokouksessa Pariisissa torstaina. Kuva: epa08524263

Ranskan pääministeri Edouard Philippe erosi perjantaina ennen kuin presidentti Emmanuel Macron aikoi vaihtaa hallituksen. Uusi pääministeri nimitetään perjantaina.

Philippe jatkaa hallituksen johtamista, kunnes uusi hallitus on nimetty. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Phillippen paikka pääministerinä joutui vaakalaudalle kesäkuun puolivälissä, kun Macron julisti haluavansa ”keksiä uudelleen” presidenttiydensä.

Toukokuun kunnallisvaaleissa Macron ja hänen keskustaliberaali LREM-puolueensa kärsivät tappioita. Vaaleissa kannatustaan lisäsivät vihreät. Äänestys paljasti myös, että Macronin on vaikea taivutella puolelleen vasemmistoon kallellaan olevia äänestäjiä.

Macron pyrkii hallituksen vaihdolla vahvistamaan ympäristöpolitiikkaansa. Macron haluaa myös voittaa takaisin äänestäjiä ennen uusia vaaleja.

Seuraavat presidentinvaalit käydään vuonna 2022.

Reutersin mukaan Ranskassa politiikan tutkijat arvioivat, että Macron pelaa poliittista uhkapeliä, jos hän korvaa pääministeri Philippen. Philippe on Macronia suositumpi. Jos Philippe jää, sekin voi olla ongelmallista, koska silloin Macron nähdään liian heikkona ilman suosittua pääministeriään ja Macronin puolue liian nuorena selkeään hallituksen vaihtoon.

Uusimmat

Fingerpori

comic