Uutiset

Ranskan keltaliivit aikovat valloittaa EU-parlamentin vaaliuurnilla – gallupit lupaavat isoa äänisaalista

Katuprotestien televisiokuvista tunnetuksi tullut normandialainen Ingrid Levavasseur on keltaliivilistan kärkiehdokas.
Keltaliivein sonnustautuneet naiset protestoivat Pariisin Eiffelein tornin edustalla viime sunnuntaina, vuorokautta viikoittaisen mielenosoituspäivän jälkeen. Kuva: IAN LANGSDON

Ranskan keltaliivien liike oli pitkään hajanainen joukko turhautuneita ihmisiä, joihin Ranskan poliitikot eivät saaneet minkäänlaista otetta.

Liikkeelle ei ole ollut johtajia eikä mitään selväpiirteistä ohjelmaa. Kaduilla purettiin pettymystä presidentti Emmanuel Macronin uudistuksiin ja vaadittiin hänen eroaan.

Vähä vähältä ranskalaiset ovat kuitenkin oppineet tuntemaan joitakin näkyviä hahmoja keltaliivien marssirintamista. He ovat sanavalmiita naisia ja miehiä, joita Ranskan tiedotusvälineet ovat haastatelleet.

Keppi takavarikoitiin

Yksi sellainen on Éric Drouet, 33-vuotias rekkakuski Seine-et-Marnesta, Pariisin itäpuolelta. Häntä on pidetty jonkinlaisena epävirallisena keltaliivien tiedottajana.

Drouet on ollut pariin otteeseen pidätettynä. Hän joutuu oikeuteen ”kielletyn aseen kantamisesta”. Ase oli keppi, jonka mellakkapoliisi takavarikoi häneltä 22. joulukuuta.

Toinen on Jacline Mourand, 51-vuotias harmonikan soittaja Bretagnesta. Mourandin videota, jossa hän tuomitsee polttoaineiden hinnankorotukset ja muut autoilijoiden riesat, on katsottu miljoonia kertoja Youtubesta.

Mourand valittiin edustamaan keltaliivejä keskusteluihin pääministerin kanssa, mutta hän kieltäytyi saatuaan tappouhkauksia.

Tappouhkauksia omien riveistä

Kolmas on Ingrid Levavasseur, 31-vuotias sairaanhoitaja ja yksinhuoltaja Normandiasta.

Ranskalaiset televisionkatsojat ovat oppineet tuntemaan punatukkaisen Levavasseurin vakuuttavasti ja rauhallisesti sanoja pudottelevana naisena.

Hänelle on jo tarjottu töitä televisiokommentaattorina. Levavasseur torjui tarjouksen saatuaan niin ikään tappouhkauksia omista joukoista.

Levavasseur asuu Heudebouvillen pikkukaupungissa, mistä hän kulkee päivittäin 40 kilometrin matkan töihin lääkäriklinikalle Roueniin. Hän ilmoittaa nettopalkakseen 1 250 euroa, joka on 50 euroa enemmän kuin työttömyyskorvaus. Matkakulut syövät palkasta ison siivun.

Toimittajatöiden sijasta Ingrid Levavasseurille urkenee luultavasti ura poliitikkona. Osa keltaliiviaktiiveista nimittäin lähtee mukaan Euroopan parlamentin vaaleihin, jotka pidetään toukokuun lopussa.

Kampanjakassa lähes tyhjä

Eurovaaleihin keltaliivit menevät nimellä Ralliement d’initiative citoyenne (RIC), jonka voi kääntää suomeksi vaikka Kansalaisaloitteen kokoukseksi.

RIC julkisti tällä viikolla ensimmäiset kymmenen ehdokasta. Listan kärkiehdokas on juuri Ingrid Levavasseur. Listalla on kuusi naista ja neljä miestä ikähaarukassa 29 – 53. Loput 69 ehdokasta valitaan jäsenäänestyksellä helmikuussa.

Tässä vaiheessa RIC:n vaalikampanjan suurin ongelma on raha. Kampanjapäälliköksi valittu Hayk Shahinyan arvioi Le Figaro -lehdessä, että valtakunnalliseen kampanjaan tarvitaan 700 000 – 800 000 euroa. Siitä on kasassa vasta kymmenesosa.

BFMTV:n teettamän gallupin mukaan keltaliivit saisivat eurovaaleissa 13 prosenttia ääniä. Sillä RIC nousisi Ranskan puolueista kolmanneksi Macronin puolueen ja Marine Le Penin oikeistopopulistien jälkeen.

Keltaliivit

Keltaliivien (ranskaksi gilets jaunes) protestiliikehdintä alkoi marraskuun puolivälissä spontaanina reaktiona hallituksen päätökseen nostaa dieselveroa.

Mielenosoituksia on sen jälkeen ollut joka lauantaina eri puolilla Ranskaa.

Tänään lauantaina on 11. mielenosoituspäivä.

Keltaiset liivit valittiin yhdistäväksi asuksi, koska Ranskan lakien mukaan sellainen on oltava jokaisen auton takakontissa.

Varsin pian kaduilla alettiin osoittaa mieltä yleisesti presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastaan. Macronin sanotaan ajavan uudistuksillaan bisneseliitin asiaa ja unohtaneen tavallisen ranskalaisen elinkustannusten nousun.

Joulukuussa hallitus perui polttoaineiden veronkorotukset ja lupasi sadan euron korotuksen kaikkien pienituloisimmille. Protestit ovat jatkuneet.

Protestipäivien aikana kymmenkunta ihmistä on kuollut, tuhansia loukkaantunut. Tuhansia ihmisiä on pidätetty.

Uusimmat

Fingerpori

comic