Uutiset

Ranskan keltaliivit palasivat kaduille Strasbourgin joukkosurmasta huolimatta

Presidentti Macronin tekemät myönnytykset eivät riittäneet kaikille. Protestoijia oli kuitenkin aikaisempia viikkoja vähemmän.
Keltaliiviprotestoija uhkaa poliisien rivistöä Pariisin paraatikadulla Champs Élyséellä. Kuva: ETIENNE LAURENT

Tuhannet keltaisiin huomioliiveihin pukeutuneet protestoijat ilmestyivät viidentenä peräkkäisenä lauantaina Ranskan kaupunkien kaduille protestoimaan presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa.

Keltaliivit eivät piitanneet kehotuksesta jäädä kotiin Strasbourgin joulutorille tehdyn terrori-iskun vuoksi. Vetoomuksen olivat tehneet hallituksen lisäksi myös useat ammattiliittojen ja oppositiopuolueiden edustajat.

Presidentti Macronin viime maanantaina tekemillä myönnytyksillä ei myöskään ollut toivottua vaikutusta.

Pariisissa poliisi oli varautunut lauantaina ilkivaltaan.

Pariisin tavaratalot nyt auki

Edellisinä viikonloppuina Pariisissa rikottiin runsaasti näyteikkunoita ja poltettiin autoja.

Tällä kertaa Pariisin suuret tavaratalot kuten Galeries Lafayette pitivät ovensa auki joulushoppailijoille.

Keltaliivejä oli Ranskan kaupunkien kaduilla edellisviikkoja vähemmän. Poliisin arvion mukaan protestoijia oli koko maassa 33 500. Pariisissa marssijoita oli 3 000, kun viikko takaperin heitä oli ollut 8 000.

Pariisissa pidätettiin silti satakunta protestoijaa.

Pariisin keskeisellä Champs Élysées -kadulla poliisi otti yhteen pienen mielenosoittajien joukon kanssa ja hajotti sen kyynelkaasulla.

Feministeillä oma protesti

Samalla alueella feministinen Femen-ryhmä esitti yläosattomina oman protestinsa muutaman metrin päässä Élysée-palatsin eli Ranskan presidentinlinnan portista.

Keltaliivien protesti alkoi marraskuun puolivälissä, kun polttoaineiden veronkorotuksiin suuttuneet mielenosoittajat valtasivat liikenteen solmukohtia.

Hyvin pian protestit laajenivat koskemaan Macronin uudistuksia ja politiikkaa kokonaisuudessaan.

Keltaliivien joukkoon liittyi ammattirähinöitsijöitä, jotka ovat hajottaneet kauppoja, tuikanneet autoja tuleen ja harjoittaneet muuta ilkivaltaa. Satoja ihmisiä on loukkaantunut yhteenotoissa poliisin kanssa.

Pariisilainen Loic Bollay, 44, marssi Champs Élyséesilla keltaisessa liivissään. Hän kuvasi tämänkertaisen mielenosoituksen olleen hillitympi kuin aikaisemmat. Hänen mukaansa liikehdintä ei lopu ennen kuin mielenosoittajien kokemiin vääryyksiin on vastattu kunnolla.

– Strasbourgin jälkeen tämä on rauhallisempi, mutta luulen, että ensi lauantaina ja sitä seuraavina lauantaina liike tulee takaisin, Bollay lupasi.

Macron vetosi rauhan puolesta

Ranskan sisäministeriön mukaan 69 000 poliisia oli määrätty kaduille lauantaina. Virkavallan läsnäoloa oli vahvistettu varsinkin Toulousen, Bordeaux’n ja Saint-Etiennen kaupungeissa.

Presidentti Macron vetosi perjantaina yhteiskuntarauhan puolesta. Liikehdintä on jo vaikuttanut negatiivisesti Ranskan talouden indikaattoreihin.

– Ranska tarvitsee rauhallisuutta, järjestystä ja paluuta normaaliin, Macron sanoi EU-huippukokouksessa Brysselissä.

Maanantain televisiopuheessaan Macron lupasi jäädyttää polttoaineveron korotukset, nostaa minimipalkkaa ja keventää köyhien eläkeläisten verotusta.

Joulupukki liittyi keltaliivien mielenosoitukseen Ooppera-aukiolla Pariisissa lauantaina. Protestit ovat jatkuneet nyt viisi viikkoa.

Keltaliivit

Gilets jaunes eli keltaliivit on Ranskan spontaani kansalaisliike, joka sai alkunsa dieselveron korotuksista loppusyksystä.

Symboliksi valittiin keltainen huomioliivi, jollainen löytyy lähes jokaisen auton peräkontista.

Hyvin pian liikehdintä laajeni protestiksi, jolla osoitetaan tyytymättömyyttä presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa kohtaan. Mielenosoittajien mielestä Macron ajaa rikkaan eliitin asiaa ja on unohtanut tavallisen kansan.

Keltaliiviliikkeellä ei ole johtajia. Tieto kokoontumista kulkee sosiaalisen median kanavissa.

Liikenneväylien katkaiseminen on johtanut välikohtauksiin ja onnettomuuksiin. Neljä ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut eri puolilla Ranskaa.

Keltaliiviliikehdintä levisi pohjoiseen naapurimaahan Belgiaan, missä on myös osoitettu tyytymättömyyttä polttoaineiden hintoja ja yleisemmin hallituksen politiikkaa vastaan.

Uusimmat

Fingerpori

comic