Uutiset

Ranskan presidentti Macron tiedusteli Sipilältä Suomen näkemyksiä – "erittäin rakentava ja hyvähenkinen puhelu"

Pääministeri Juha Sipilä keskusteli maanantaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Puhelun aiheena olivat tämän viikon torstaina ja perjantaina Brysselissä järjestettävä EU-huippukokous ja sunnuntaina pidetyn päämiesten epävirallisen työkokouksen sisältö ja lopputulos. Lisäksi keskustelu painottui talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämiseen.

Loppuviikolla järjestettävän huippukokouksen asiasisältö on painava. Pääministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen kertoo, että asialistalla ovat muun muassa maahanmuutto, ulkosuhteet, kuten G8-kokous sekä Yhdysvaltain toiminta, EU:n asettamat vastatullit Yhdysvaltoja kohtaan sekä turvallisuus ja EU:n puolustuspolitiikka.

Perjantaiaamuna kokous alkaa Brexit-keskustelulla, jonka jälkeen vuorossa on eurohuippukokous.

-Maahanmuutto on varmasti aihe, joka herättää eniten keskustelua, Pakarinen sanoo.

Keskustelun tarkoituksena yhteisymmärrys

Sipilä ja Macron ovat kollegoja Eurooppa-neuvostossa. Maanantaisessa puhelussa kaksikko tarkasteli eilisen työkokouksen lopputulemaa ja sitä, saavutettiinko sillä edistystä. Pakarinen arvelee molempien olleen hyvin yksimielisiä siitä, että kokous auttoi jatkotyötä. Aiheiden pariin palataan torstaina Brysselissä.

Puhelu keskittyi myös EMU-asioihin, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Macronin viimeviikkoisen julkilausuman sisältöön ja Suomen kantoihin.

-Keskustelulla he hakivat yhteisymmärrystä. Molemmille on tärkeää, että perjantaina löytyy yhteisiä ratkaisuja, Pakarinen sanoo.

-Se oli erittäin hyvähenkinen ja rakentava puhelu.

Pakarisen mukaan on hyvin tärkeää, että kokouksessa löytyisi yhteinen suuntaviiva, jonka mukaan EMU:n suhteen edetään. Puhelu tapahtui Macronin aloitteesta.

-Sipilä ja Macron ovat tehneet tämän asian osalta paljon yhteistyötä. Macron varmasti halusi konsultoida myös Suomea ja meidän kantojamme sekä miettiä, miten pääsemme eteenpäin yhdessä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic