Uutiset

Ranskan vaalitulos ei murskannut oikeistopopulismia – asema saattaa vahvistua

 

Oikeistopopulistisen Front Nationalin presidenttiehdokkaan Marine Le Penin ei voida sanoa kokeneen murskatappiota, vaikka hän hävisi selvin luvuin oman En Marche (Liikkeelle) -kansanliikkeen perustaneelle Emmanuel Macronille.

Le Pen sai noin 34 prosenttia äänistä ja Macron noin 66 prosenttia.

– Tulos oli kohtuullisen vahva Le Penille, vaikka he tavoittelivat 40 prosentin kannatusta. Le Penin isän, Jean-Marie Le Penin kannatus jäi aikoinaan toisella kierroksella noin 17 prosenttiin, muistuttaa Ranskaan ja populismiin erikoistunut Turun yliopiston tutkija Laura Parkkinen.

Parkkisen mukaan Marine Le Penin kampanja ei onnistunut kovin hyvin.

– Hän yritti lähestyä enemmän keskiluokkaa, mutta viimeisessä vaaliväittelyssä hän oli aggressiivinen ja alatyylinen, mikä ei keskiluokan äänestäjiä vakuuttanut, Parkkinen sanoo.

Le Penin yli 30 prosentin äänisaalis kertoo Ranskassa kuitenkin siitä, että oikeistopopulismi on sielläkin nousussa.

– Voi olla, että oppositioasemassa Front National (Kansallinen rintama) pystyy kasvattamaan kannatustaan entisestään. Emmanuel Macronin on presidenttinä huomioitava se, että kansallismieliset saivat vahvan kannatuksen, Parkkinen pohtii.

Populismin vahvistumisen lisäksi Ranskan vaalien toista kierrosta leimasivat Parkkisen mukaan teemat, kuten valemediat, kyberturvallisuus ja kansa vastaan eliitti -asetelma.

– Myös Venäjän vaikutuksesta puhuttiin.

Macronin selkeä voitto vaaleissa kertoo myös siitä, että Ranskassa oli Yhdysvaltojen tapaan tilausta politiikan ulkopuolelta tulevalle ehdokkaalle. Perinteiset puolueet saivat Ranskassa kuonoonsa jo ensimmäisellä kierroksella.

– Asettaako Suomessakin jokin kansanliike oman presidenttiehdokkaansa tulevissa vaaleissa, Parkkinen miettii.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic