Uutiset

Ranskan valtiovarainministeri varoittaa Trumpia kauppasodasta: "Pallo on nyt Yhdysvalloilla"

Yhdysvaltojen halu irtautua vapaakaupan pelisäännöistä saa niin perinteiset liittolaiset kuin vastustajatkin presidentti Donald Trumpin kimppuun. Trumpin päätös asettaa teräs- ja alumiinitullit saa yhä kovenevaa kritiikkiä maailman muilta talousmahdeilta, jotka valmistautuvat G7-maiden huippukokoukseen.

Vastalauseensa Trumpin kauppapolitiikalle ovat kukin tavallaan ilmaisseet eturivissä Kanada, EU ja Kiina.

Eilen lauantaina G7-maiden ministerit kokoontuivat Kanadassa ja totesivat, että kauppasota voi alkaa muutaman päivän kuluessa, ellei Trump muuta asettamiaan tuontitulleja.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire totesi omalla Twitter-tilillään, että ”pallo on nyt Yhdysvaltain tuomioistuimella”.

Trump puolestaan perusteli asettamiaan teräs- ja alumiinitulleja toteamalla viestipalvelu Twitterissä lauantaina, että on aika viisastua.

-Muut maat ovat ryöstäneet USA:lta kaupassa jo vuosia, on aika viisastua! Trump kirjoitti.

Trumpin mukaan tullit suojaavat yhdysvaltalaisia teräksentekijöitä, jotka ovat presidentin mielestä oleellisia maan turvallisuuden kannalta. Trump on myös valittanut kauppaa haittaavista esteistä, joita yhdysvaltalaiset yritykset kohtaavat Euroopassa ja muualla, yleisradiokanava BBC kertoo.

Vaikka muut maat eivät Trumpin sooloilua hyväksy, lauantain kokous päättyi siihen, että maat eivät saaneet laadittua yhteistä lausuntoa. BBC:n mukaan se osoittaa, että maiden välillä ei vallitse yhteisymmärrystä siitä, miten jatkossa toimitaan.

Keskustelut jatkunevatkin kiivaana ensi viikolla, kun G7-maiden johtajat tapaavat Kanadan Quebecin huippukokouksessa presidentti Trumpin.

Myös Kiina on varoittanut Washingtonia. Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross tapasi varapääministerin Liu Hen viikonloppuna Pekingissä liennyttääkseen kireitä kauppasuhteita.

BBC:n mukaan Kiina totesi, että Pekingin ja Washingtonin kauppapuheet mitätöityvät, jos USA asettaa kauppasanktioita.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic