Uutiset

Rapakuntoiset hampaat vievät nuoria teho-osastolle – "Jako hyvä- ja huono-osaisiin jyrkkenee"

Yhä useampi nuori aikuinen joutuu sairaalahoitoon hammasperäisen tulehduksen vuoksi, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri. Osalla heistä tilanne on päässyt niin pahaksi, että hengenlähtö on lähellä.

Esimerkiksi helmikuussa Turun yliopistollisen keskussairaalan päivystykseen tuli peräkkäisinä päivinä neljä nuorta potilasta, jotka vietiin leikkauksen jälkeen hoitoon teho-osastolle.

– Osastohoitoon joutuu useita tapauksia viikossa, kertoo sairaalan suu- ja leukakirurgi

Tero Soukka

.

Soukka on tilanteesta huolissaan. Hänen mukaansa nuorten hammasterveys on selkästi romahtanut, ja hoitoon hakeutumista lykkäävät varsinkin syrjäytyneet nuoret.

Soukan mukaan vakavien tulehdusten lisääntyminen kertookin yhteiskunnan polarisoitumisesta: osa ihmisistä huolehtii terveydestään todella hyvin, mutta osalla motivaatio on kadonnut tai rahaa ei ole.

– Silloin ei myöskään suun terveydestä pystytä huolehtimaan.

Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja

Matti Pöyry

tulkitsee tilannetta samalla tavalla. Hänen mukaansa esimerkiksi koululuokassa isolla osalla oppilaista asiat ovat hyvin, mutta toisilla on sitten reikiä muidenkin edestä.

– Tässä suhteessa jakautuminen hyvä- ja huono-osaisiin jyrkkenee.

Pöyryn mukaan hammashoito on Suomessa edelleen sellainen terveydenhuollon osa-alue, jossa raha ratkaisee. Kun terveyskeskuksiin on pitkät jonot, hoitoon hakeutuminen vaatii omaa aktiivisuutta ja kykyä pitää puolensa. Yksityispuolella jonoa ei olisi, mutta Kela-korvausten supistamisen seurauksena hinta on entistä korkeampi.

– Jos maksut koetaan kalliiksi ja hammashoito epämiellyttäväksi, asiaa helposti lykätään, Pöyry sanoo.

Hänen mukaansa olisikin tarpeen, että syrjäytymisvaarassa olevat nuoret saataisiin hammashoitoon nykyistä paremmin. Hoitoon kutsumisessa voisi auttaa vaikkapa kunnan sosiaalitoimi. Jonkinlaista etsivän hammashuollon palveluakin voitaisiin Ruotsin tyyliin kokeilla, Pöyry ehdottaa.

Hän muistuttaa, että ongelmiin puuttuminen varhaisessa vaiheessa on aina parempi ratkaisu niin terveyden kuin kukkaronkin kannalta.

– Yhden tehohoitovuorokauden hinnalla saataisiin hoidettua aika monta terveydenedistämiskäyntiä.

Suu- ja leukakirurgi Soukka korostaa, että suun alueen tulehduksiin tulisi suhtautua nykyistä vakavammin. Nyt moni nuori lykkää hoitoon lähtöä siihen asti, että oireet ovat jo todella vaarallisia.

Soukka muistuttaa, että alkavaan tulehdukseen ei aina välttämättä liity tyypillistä hammassärkyä, mutta turvotus on selkeä hälytysmerkki.

– Mikäli suun alueella on turvotusta ja suun avaamisvaikeutta, pitää hammaslääkärin vastaanotolle lähteä viiveettä. Jos ihminen lisäksi tuntee itsensä sairaaksi ja on esimerkiksi kuumetta ja nielemisvaikeutta, on syytä hakeutua suoraan sairaalan päivystykseen, hän neuvoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic