Uutiset

Raportti ehdotti satoja keinoja kitkeä pedofiilit – Australian katolinen kirkko haluton muutoksiin

Rippisalaisuus tulisi murtaa, jos toimituksessa paljastuu rikokseen viittaavia asioita.

Lapset kävisivät rippitoimituksessa avoimessa tilassa niin, että papin lisäksi toinenkin aikuinen näkee hänet.

Australian katolisen kirkon tulisi pyytää Vatikaanilta lupaa papiston vapaaehtoiseen selibaattiin.

Pappisvirkaan pyrkivän tulisi läpäistä riippumattoman toimijan tekemä psykologinen testi, joka määrittelisi sopiiko hakija pestiin ja työskentelemään lasten kanssa.

Australian katolinen kirkko ja muut uskonnolliset yhteisöt saavat esimerkiksi tällaisia suosituksia perjantaina valmistuneesta raportista, joka luovutettiin Australian hallitukselle.

Suosituksia on yhteensä yli neljäsataa, ja niiden tarkoitus on kitkeä lasten seksuaalinen hyväksikäyttö kirkon piiristä.

Kirkon lisäksi suosituksia saa maan hallitus, jota kehotetaan kiristämään lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevaa lainsäädäntöä.

Lisäksi lasten kanssa työskentelevistä henkilöistä tulisi perustaa kansallinen tietokanta, jota päivitettäisiin vuoden välein. Suosituksia on listannut muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC.

Suositusten taustalla on viisi vuotta kestänyt tutkimustyö. Raportti paljasti kymmenien tuhansien lasten hyväksikäytön erilaisissa instituutioissa.

Eniten tapauksia on katolisen kirkon sisällä. Epäilyjen mukaan seitsemän prosenttia papeista on syyllistynyt lasten hyväksikäyttöön vuosina 1950 – 2010.

Sen jälkeen kun raportin tutkimustyö alkoi vuonna 2013, noin 2 550 tapauksesta on tehty rikosilmoitus poliisille ja 230 tapauksesta on nostettu syytteet, kirjoittaa Australian BBC.

Raportissa korostetaan, että tuhansien lasten hyväksikäyttäjät eivät ole muutamia mätiä omenoita, vaan vallankäyttö on järjestelmällistä.

-Todellista lukua ei tulla koskaan saamaan selville, siinä todetaan, kirjoittaa Reuters.

Australian pääministeri
Malcolm Turnbull kuvaili raportin paljastamia tietoja ”kansalliseksi tragediaksi” ja sanoi, että hallitus pohtii ja vastaa suosituksiin ensi vuoden aikana.

Australian katolisen kirkon johtohahmot sen sijaan vastasivat heti raportin valmistuttua. Heistä ajatus rippitoimituksen muokkaamisesta on mahdoton.

-Mielestäni mikä tahansa ehdotus, joka lopettaisi rippitoimituksen Australiassa vahingoittaisi pahasti kaikkia katolilaisia ja ortodoksikristittyjä. En usko, että se auttaisi yhtäkään nuorta, sanoi Sydneyn arkkipiispa Anthony Fisher, raportoi ABC.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic