Uutiset

Raportti: EU saavuttaa uusiutuvan energian tavoitteensa – Suomi on yksi mallioppilaista

EU saavuttanee uusiutuvan energian tavoitteensa vuosikymmenen loppuun mennessä, arvioi Euroopan ympäristökeskus EEA tänään maanantaina julkistettavassa raportissaan. Uusiutuvan energian osuus nousi EU:ssa viime vuonna 16,9 prosenttiin, kun tavoite on 20 prosenttia vuonna 2020.

Viime vuonna 86 prosenttia EU:n alueelle rakennetusta uudesta sähköntuotannosta oli uusiutuvaa, kun muualla maailmassa vastaava luku oli 62, kertovat EEA:n alustavan arviot. Uusiutuvan energian osuus nousee, kun EU-maissa samaan aikaan suljetaan vanhaa fossiilisia polttoaineita käyttäviä voimalaitoksia.

EEA:n mukaan Eurooppa on ottanut maailmassa johtoaseman energiajärjestelmänsä uudistamisessa viimeisen vuosikymmenen aikana. Uusiutuvan energian kasvutahti on kuitenkin hidastunut hienoisesti viimeisen parin vuoden aikana.

Uusiutuvien energianlähteiden ansiosta EU on kyennyt leikkaamaan kasvihuonekaasujen päästöjään lähes kymmenesosalla vuoteen 2005 verrattuna. Eniten uusiutuvalla energialla on korvattu kivihiiltä. Suhteellisesti eniten EU-maista päästöjä ovat vähentäneet Ruotsi, Tanska ja Suomi.

EU-maat ovat kyenneet myös parantamaan energiatehokkuuttaan, minkä ansiosta kokonaisenergiankulutusta on saatu leikattua kahdella prosentilla.

Uusiutuvan energian edelläkävijänä EU-maihin on syntynyt runsaasti alan työpaikkoja. Uusiutuvan energian työpaikkojen määrä suhteessa väkilukuun on EU:ssa maailman neljänneksi korkein Brasilian, Japanin ja Yhdysvaltojen jälkeen.

Eniten työllistävät tuuli-, aurinko- ja bioenergia. EEA:n mukaan viimeisen viiden vuoden aikana tuuli- ja aurinkoenergiaan liittyviä työpaikkoja on kuitenkin menetetty muun muassa Kiinaan, joka on lisännyt voimakkaasti vauhtiaan uusiutuvan energian rakentamisessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic