Uutiset

Raportti: Tekoäly ja uusi teknologia voisivat tuoda miljardisäästöjä sote-kustannuksiin lähivuosina

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista voitaisiin lähivuosina säästää miljardeja euroja hyödyntämällä teknologiaa nykyistä paremmin, arvioidaan Jyväskylän yliopiston julkaisemassa raportissa.

Yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti, miten paljon säästöjä voi syntyä, jos uuden IT-teknologian ja erityisesti tekoälyn käyttöä parannettaisiin sote-palveluissa.

Lopputuloksena raportissa on päästy siihen, että sote-kustannuksia voisi vuosina 2019–2028 säästää 2,5–5,5 miljardilla eurolla.

Raportissa arvioidaan, että tietojärjestelmiä käyttävän henkilöstön kulut ovat noin 10 miljardia euroa vuodessa, ja heidän työajastaan kuluu viidennes ohjelmistojen parissa.

Säästöä syntyisi esimerkiksi siitä, että hoitohenkilökunnan työaikaa kuluisi entistä vähemmän tietojärjestelmien käyttöön, ja järjestelmät myös nopeuttaisivat joitain hoitohenkilökunnan työvaiheita entisestään.

Uudet työvälineet, kuten tekoäly, voisivat selvityksen mukaan tuoda tehokkuutta lisää 10–20 prosenttia nykyiseen verrattuna. Kun IT-järjestelmien parissa kulutettu aikamäärä vähenee, jää aikaa itse hoitotyöhön nykyistä paremmin.

Lisäksi raportissa arvioidaan, että tekoälyllä terästetyt tietojärjestelmät voisivat tehostaa hoitoketjua kokonaisuudessaan. Säästöjä voisi saada myös nykyistä paremmalla töiden organisoinnilla.

Taloudellisten säästöjen saanti edellyttäisi kuitenkin miljardien investointeja esimerkiksi tutkimukseen, tietojärjestelmien uusimiseen ja koulutukseen. Investointien hintalapuksi on arvioitu noin 3,5 miljardia euroa tulevien 10 vuoden aikana.

Yksinkertaisimmillaan ohjelmistorobotiikka voisi vähentää hallinnollisia kustannuksia. Potilaiden hoitotietoja voisi suurina massoina hyödyntää hoitotietojen ennustamiseen.

Raportissa kuitenkin todetaan, ettei tekoälyn nykyistä laajempi käyttö ole täysin ongelmatonta.

-Tekoälyn ja uusien teknologioiden käyttöönottoon liittyy myös haasteita, joista esimerkkeinä ovat tietoturva, lainsäädäntö, kulttuuriset ja asenteelliset tekijät, teknologian yhteensopivuusstandardit sekä hyvän käytettävyyden ja käyttäjäkokemuksen saavuttaminen, selvityksessä todetaan.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on perustellut sote-uudistusta muun muassa sillä, että hoitokustannukset saataisiin madallettua. Uudistuksen käsittely on tällä hetkellä kesken eduskunnassa.

Yliopiston raportti on luettavissa oheisesta linkistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic