Uutiset

Raportti Trumpin mahdollisista Venäjä-kytköksistä saatetaan julkaista aivan lähiaikoina - ministerinpaikat nyt köykäisiä Yhdysvalloissa

Oikeusministeri Jeff Sessions marraskuussa 2017. Hän erosi tehtävästä eilen presidentti Donald Trumpin kehotuksesta.

Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Sessionsin ero aiotaan ottaa oikeudelliseen tarkasteluun kongressin edustajainhuoneessa. Trump kehotti oikeusministerinsä eroamaan pian kongressivaalien tulosten selvittyä.

Trump kertoi jo aiemmin pettymyksestään Sessionsiin, hänen jäävättyä itsensä tutkinnasta, jossa selvittelyn alla oli Venäjän sekaantuminen kaksi vuotta takaperin käytyihin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Se, että republikaaniministeri jääväsi itsensä tutkinnasta mahdollisti erikoissyyttäjä Robert Muellerin tutkimukset Trumpin mahdollisista Venäjä-kytköksistä.

Sanomalehti Washington Post kertoo presidentti Trumpin uhanneen edustajainhuonetta ”sotaisalla kostolla”, jos tutkimuksia ulotetaan pitemmälle Trumpin hallintoon.

STT:n haastattelema Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola odottaa, että valtavan mielenkiinnon kohteena oleva Muellerin raportti julkaistaan lähiaikoina.

– Jos erottaminen ulottuu tutkintaan itseensä, kyse on isosta periaatteellisesta kysymyksestä. Trump ei tietenkään saisi puuttua itseensä koskeviin tutkimuksiin, se on Yhdysvalloissa rikollista.

Yhdysvaltain hallintoa saattaa kongressivaalien jälkimainingeissa odottaa laajempikin remontti.

– Trump tulee ryminällä vaaleista ja pyrkii karistamaan tappiota ihmisten mielistä. Siellä saattaa myös muita ministerinpaikkoja vapautua lähihetkinä, Mika Aaltola toteaa.

Oikeusministeri Jeff Sessionsin lisäksi useita muitakin sisäpiiriläisiä on erotettu Trumpin presidenttikaudella.

Ensimmäinen suurta julkisuutta kerännyt erottaminen tapahtui toukokuussa 2017, kun presidentti Donald Trump erotti FBI:n silloisen johtajan James Comeyn.

Sittemmin tehtävänsä ovat saaneet jättää ainakin Valkoisen talon kansliapäällikkö Reince Priebus ja viestintäjohtaja Anthony Scaramucci sekä ulkoministeri Rex Tillerson ja veteraaniasiainministeri David Shulkin.

Uusimmat

Fingerpori

comic