Uutiset

Raskaan työn sankareille tarkoitettu työuraeläke nyt haussa - kiinnostus vähäistä

Aivan uutta eläkelajia, työuraeläkettä voi hakea nyt. Fyysisesti tai psyykkisesti raskasta työtä tehneille räätälöity eläke voi alkaa vasta ensi helmikuussa, mutta hakemuslomakkeet voi täyttää vaikka heti. Työeläkeyhtiöiden mukaan kiinnostus on alussa ollut hyvin vähäistä.

Työuraeläkkeeseen päädyttiin syksyllä 2014 väännetyssä eläkeratkaisussa erityisesti SAK:n vaatimuksesta. Ajatuksena on, että työuraeläkkeen voi saada, kun työkyky on heikentynyt raskaan työ vuoksi, mutta ei niin paljon, että henkilö olisi oikeutettu työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Työuraeläkettä voi saada vain, jos takana on 38 vuoden työura rasittavassa ja kuluttavassa työssä. Työ on vaatinut esimerkiksi suurta lihasvoimaa tai pitkäkestoisesti kuormittavia työliikkeitä, hengitys- ja verenkiertoelimistön erityisen voimakasta kuormittumista, hankalia ja kuormittavia työasentoja, voimaa tai suurta nopeutta vaativia työliikkeitä, jatkuvaa varuillaan oloa tai erityistä tarkkaavaisuutta. Myös korkea tapaturman tai onnettomuuden riski tai väkivallan uhka voivat olla työuraeläkkeen perusteita.

 

Työeläkeyhtiö Ilmarisen eläkkeistä vastaava osastopäällikkö Nina Bruun kertoo, että asiakaskyselyjä työuraeläkkeestä on tullut hyvin vähän. Yhtään hakemusta Ilmarinen ei ole vielä vastaanottanut. Bruun arvioi, että laimean kiinnostuksen syynä on se, että uusi eläkelaji koskee vielä hyvin pientä joukkoa.

Vuonna 2018 vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee ensimmäisen kerran 63 vuoteen 3 kuukauteen, jolloin työuraeläkkeelle voi jäädä 3 kuukautta ennen vanhuuseläkeikää. Kiinnostus saattaa nousta, kun vanhuuseläkeikä nousee pikku hiljaa ylöspäin. Vuonna 1962-1964 syntyneillä se on 65 vuotta, jolloin työuraeläke voisi alkaa kaksi vuotta ennen virallista eläkeikää.

Työeläkeyhtiö Elon eläkejohtaja Jouni Seppänen ei usko, että työuraeläke nousee hitiksi vielä pitkään aikaan.

-Se voi tulla suosituksi vasta vuosien kuluttua, Seppänen sanoo.

Myös Varma kertoo, että työuraeläkkeiden osalta on ollut hyvin hiljaista. Vain yksi hakemus on tullut.

 

Julkisen alan työeläkevakuuttaja Keva on saanut jo jonkin verran kyselyjä työuraeläkkeestä. Kevan asiakkaat voivat ryhtyä hakemaan uutta eläkettä vasta elokuussa.

Toinen tänä vuonna voimaan tulleen eläkeuudistuksen uusi eläkelaji, osittain varhennettu vanhuuseläke sen sijaan on noussut erittäin suosituksi nopeasti. Osittain varhennetulle vanhuuseläkkeelle voi jäädä 61-vuotiaana. Eläkkeestä voi nostaa osan ja jatkaa samalla työntekoa.

Työuraeläkkeen hakeminen on varsin monimutkainen prosessi. Hakijan pitää itse antaa selvitys työn raskaudesta, mutta pelkkä oma kokemus ei riitä. Sen lisäksi työterveyslääkärin pitää antaa selvitys ja työnantajan kuvaus viimeisestä työstä. Vaadittuun 38 vuoden työuraan hyväksytään työskentelyajaksi myös äitiys-, isyys, ja vanhempainrahakaudet enintään kolmen vuoden ajalta sekä vähäiset poissaolot esimerkiksi sairauden, lomautuksen tai tilapäisen työttömyyden vuoksi. Työuraeläkkeen suuruus on eläkkeelle jäämisen hetkellä henkilölle karttunut eläke. FL-LM

 

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic