Uutiset Hyvinkää

Raskaat tie­su­lut ko­hoa­vat jo Uu­den­maan ra­joil­le – Poliisi val­mis­tau­tuu his­to­rial­li­siin tar­kas­tuk­siin vilk­kail­la lii­ken­ne­väy­lil­lä, kun Uusimaa suljetaan muusta Suomesta

Nosturiautot kasaavat jo raskaita betoniaitoja Uudenmaan maakunnan rajat ylittäville vilkkaille liikenneväylille. Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen perjantaina, Uudenmaan rajan saa ylittää puolenyön jälkeen ainoastaan erikseen määritellyistä välttämättömistä syistä.
Valtatie 3 katkaistaan rajalla, joka erottaa Uudenmaan maankunnan Kanta-Hämeestä. Tie ylittää maakuntarajan Hyvinkään ja Riihimäen kaupunkien välillä. Kuva: -
Valtatie 3 katkaistaan rajalla, joka erottaa Uudenmaan maankunnan Kanta-Hämeestä. Tie ylittää maakuntarajan Hyvinkään ja Riihimäen kaupunkien välillä. Kuva: -

Poliisi valmistelut Uudenmaan rajojen sulkemiseksi ovat olleet käynnissä noin kello 16 lähtien.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Pekka Höök kertoo, että tiesulut aiotaan pystyttää noin 30–40 pääväylälle ja kantatielle.

Hallitus perustelee Uudenmaan sulkemista tarpeella estää koronaviruksen hallitsematon leviäminen muualle Suomeen.

Hyvinkään ja Riihimäen kaupunkien välillä sijaitsevalla Uudenmaan rajalla valtatie 3:n pohjoiseen johtavan puolen toinen kaista oli kello 17 aikaan jo suljettu raskailla betoniaidoilla. Noin kello 18 aikaan aloitettiin sulkujen valmistelut Helsinkiin johtavalla puolella tiellä.

Paikalla on viisi kuljetus- ja nosturiautoa, joiden lavoilla seisoo lisää betoniaitoja. Tien sivulla on lisäksi kevyempiä metalliaitoja, ja tiellä seisoo hälytysvaloilla varustettuja liikennemerkkejä traktorien perässä.

Poliisipartiota saapui paikalle valvomaan ja johtamaan sulkujen pystyttämistä kello 17 aikoihin.

Helsingistä Tampereen kautta Vaasaan johtava valtatie 3 on yksi niistä liikenneväylistä, jonka poliisi on valmistautunut sulkemaan heti, kun päätös Uudenmaan rajoittamisesta astuu voimaan.

Ympäri rajaseutua liikkui illansuussa lukuisia poliisipartioita.

Valmistelut käynnissä läpi perjantain

Poliisi on tehnyt valmisteluja Uudenmaan tulo- ja lähtöväylien pysäyttämiseksi pitkin perjantaita.

Sulkupaikoille on kuljetettu tarvikkeita ja alustavia rakenteita on pystytetty tien laidoille. Varsinaista sulkua ei voida aloittaa ennen eduskunnan päätöstä.

– Kaikki on nyt kiinni eduskunnan päätöksestä, pystyttäminen voidaan aloittaa vasta, kun päätös on tehty ja asetettu voimaan, ylikomisario Höök sanoi perjantaina illansuussa.

Höökin mukaan moottoriteille rakennetaan järeimmät tiesulut.

– On tietenkin eri asia sulkea moottoritie kuin pieni kantatie, joilla riittävät kevyemmät sulut.

Sulut rakennetaan turvallisuus edellä, Höök painottaa. Se merkitsee esimerkiksi sitä, että ennen sulkuja teille pystytetään näkyvät varoituskyltit. Suurimmille väylille on tarkoitus rakentaa sulut ensimmäiseksi.

”Sulkeminen on oikea ratkaisu”

Nurmijärvellä Uudenmaan puolella lähellä maakuntarajaa asuva Juha Riihimäki tankkasi moottoripyöräänsä, kun poliisi pystytti lähistöllä tiesulkuja.

Riihimäki sanoo pitävänsä Uudenmaan sulkemista hyvänä keinona.

– Jotkut arvioivat, että Suomi on laitettu liian hitaasti kiinni, ja toiset pitävät tätä ylimitoitettuna. Itse näkisin, että rajan sulkeminen on oikea ratkaisu, Riihimäki sanoo.

Riihimäen arki on muuttunut täysin jo ennen kuin Uudenmaan sulkemista ryhdyttiin valmistelemaan.

Rakennusteollisuus RT:ssä työskentelevä Riihimäki on tehnyt kahden viikon ajan lähes kaikki työnsä kotoa käsin.

Normaalioloissa hän ylittäisi työnsä puolesta maakuntarajat useita kertoja viikossa.

– Valoisa puoli liikkumisrajoituksissa on se, että perheet pääsevät nyt viettämään enemmän aikaa yhdessä. Monia töitä pystytään myös tekemään yhtä hyvin verkon yli, vaikka ne olisi aiemmin hoidettu kasvokkain.

Rajan saa ylittää tietyin poikkeuksin

Uudenmaan rajojen sulkeminen katkaisee suuren osan liikenteestä, mutta rajat saa yhä ylittää tietyillä ehdoilla.

Tavaraliikenne jatkuu yli maakuntarajojen normaalisti.

Työn, elinkeinon tai luottamustoimen takia matkustavat saavat yhä kulkea sisään ja ulos Uudeltamaalta.

Kaikki vapaa-ajan matkustaminen on estetty, mutta jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Liikkumista ei hallituksen mukaan rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy. Sellaiseksi lasketaan esimerkiksi lähiomaisen kuolema tai lapsen tapaamisoikeus.

Poliisi tiedottaa, että jokaisen Uudenmaan rajan ylittävän tulee valmistautua esittämään tarkastuspisteellä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselleen. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

Liikennerajoitusten rikkomisesta voidaan määrätä sakkorangaistus.

Uudenmaan sulku pidetään näillä näkymin voimassa huhtikuun 19. päivään asti. Jos tilanne vaatii, eristämistä voidaan jatkaa.

Puolustusvoimat apuna

Liikenteen katkaisee Helsingin poliisilaitos, jonka apuna on Itä- ja Länsi-Uudenmaan sekä Lounais-Suomen, Hämeen ja Kaakkois-Suomen poliisilaitokset.

Samat poliisilaitokset valvovat liikennerajoitusten noudattamista, kun rajat suljetaan.

– Poliisi valvoo liikkumista teille asetettujen sulkujen sekä ympärivuorokautisten tarkastuspisteiden avulla, Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio kertoi torstaina.

Puolustusvoimat osallistuvat poliisin apuna rajojen sulkemiseen ja valvontaan. Myös varusmiehiä aiotaan käyttää valvonnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic