Uutiset

Ratkaisevan valiokunnan puheenjohtaja: Enemmistö 5,5 prosentin kannalla alkoholiuudistuksessa

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) laskee, että enemmistö hänen valiokuntansa 25 kansanedustajasta kannattaa alkoholilain uudistusta ja kaupassa myytävän alkoholin prosentin nostoa 5,5:een. Hän on hallituksen esityksen kannalla.

-Alkuperäinen lonkero on nyt vain Alkossa. On jonkinmoista hurskastelua, että mennään ensin ruokakauppaan ja sitten vieressä olevaan Alkoon, Virolainen sanoo Lännen Medialle.

Suuri valiokunta tulee perjantaina avainasemaan, jos hallituksen esitys alkoholilain uudistuksesta voittaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan torstaisen mietinnön kello 10 alkavissa äänestyksissä. Siinä tapauksessa Virolainen ottaa ohjat.

-Ilmoitan, että suuren valiokunnan kokous alkaa välittömästi. Kun suuri valiokunta puoltaa, siitä ilmoitetaan saliin mietintö ja ensimmäinen käsittely päättyy, hän kertoo.

Toinen ja ratkaiseva äänestys lain voimaantulosta käydään aikaisintaan kolmen päivän kuluttua ensimmäisestä.

Protokolla ei ole täysin selkäytimessä Virolaisellakaan. Tämä on hyvin harvinainen marssijärjestys eduskunnassa. Poikkeuksellinen on tilannekin, jossa jotkut hallituspuolueiden edustajat vastustavat omaa esitystään ja osa oppositiosta tukee hallitusta.

Mäkelä aikoo esittää prosentiksi 8,5

Oppositiopuolue perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ei ainoastaan aio tukea hallitusta, vaan korottaa panoksia. Hän esittää kauppoihin tuotavan alkoholin maksimipitoisuuden nostamista 8,5:een.

-Se mahdollistaa aidosti vahvojen oluiden tuomisen kauppoihin, Mäkelä kertoo.

Hän aikoo tukea myös hallituksen 5,5:ttä prosenttia, jos se asetetaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan 4,7:ää vastaan.

-5,5 on tyhjää parempi.

Mäkelän mukaan jo 5,5 on kompromissi siihen nähden, mistä alun perin keskusteltiin. Hän näkee, että keskusta sai ”lypsettyä” prosenttia alas.

Ministeri Saarikko äänestää 5,5

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on hallituksen esittämän 5,5 prosentin kannalla. Hän kuitenkin ymmärtää eri tavalla äänestäviä hallituspuolueiden kansanedustajia.

-Ensimmäinen äänestys on omantunnon asia, sanoo Saarikko.

-Olen avoimesti halunnut kertoa päihdehaitoista, mutta on tärkeää, että kokonaisuudistus saadaan läpi.

Tähän liittyy myös alkoholiveron korotus, jonka hallitus on perumassa, jos alkoholiuudistus kaatuu.

-On aika kova työ hallitukselle saada 100 miljoonaa euroa muualta, Saarikko toteaa.

Demarit miedommalla kannalla

SDP:n eduskuntaryhmän enemmistö vastustaa korkeampaa alkoholiprosenttia, ennakoivat puolueen kansanedustajat.

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) kertoo äänestävänsä sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön puolesta eli 4,7:ää prosenttia.

-Lähtökohta on, että vahvennusta ei tulisi kauppoihin. Aina kun tulee lisää prosenttia, tulee lisää kulutusta.

Kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) sanoo olevansa muiden alkoholilain uudistusten kannalla, mutta aikoo äänestää miedomman prosentin puolesta.

Sekaannus alkoi valiokunnan mietinnöstä

Aiemmin torstaina sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyi mietinnössään esittämään alempaa alkoholiprosenttia kauppoihin kuin hallitus.

Valiokunta katsoo, että kulutuksen siirtyminen vahvempaan olueen vaikuttaisi merkittävästi kansanterveyteen ja kansantalouteen, vaikka kyseessä olisikin alle prosenttiyksikkö. Panimotuotteet muodostavat yli puolet kaikesta suomalaisten käyttämästä alkoholista.

Hallitus haluaa kauppoihin 5,5-prosenttiset alkoholijuomat. Valiokunnan kanta mietinnössä on, että vähittäismyynnissä maksimialkoholimäärä olisi 4,7 prosenttia, eli sama kuin nykyisin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic