Uutiset

Ravinto ja elintavat purevat terveyseroihin – sote-uudistuksella pienempi rooli

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) penää valtiolta lisää toimia terveyserojen kaventamiseen. Thl vastustaa esimerkiksi alkoholin saatavuuden parantamista ja kaipaa yhä sokeriveroa poistetun makeisveron tilalle.

Nämä ehdotukset sisältyvät Thl:n tällä viikolla eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle antamaan lausuntoon, joka koskee YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030-ohjelmaa.

Thl nostaa juuri ruokavalion ja elintapojen merkitystä esille terveyserojen kaventamisessa. Keskeisiksi ohjauskeinoiksi nostetaan epäterveellisten tuotteiden verotus sekä työmatka- ja arkiliikunnan merkitys. Sote-uudistusta ei terveyserojen kohdalla mainita, sillä järjestelmän vaikutus terveyseroihin on paljon pienempi kuin ihmisen omien valintojen.

Thl:n linjauksissa on selkeätä kritiikkiä maan hallituksen muutamia päätöksiä kohtaan. Esimerkiksi käsittelyssä olevaa alkoholilainuudistusta ei edelleenkään täysin sulateta, sillä Thl ei halua ruokakauppoihin vahvempia juomia.

– Alkoholipolitiikalla voi kaventaa terveyseroja. Alkoholin saatavuutta on mahdollista myös ohjata tukemaan vahvemmin sosiaalista kanssakäymistä ja pienimuotoista kahvila- ja ravintolatoimintaa vähittäiskaupan saatavuuden lisäämisen sijaan, Thl ehdottaa.

Sokeriverolle pantaisiin puolestaan etenkin makeiset, jäätelö, keksit, virvoitusjuomat ja tuotteet, joihin on lisätty sokeria.

– Vuonna 2015 makeis- ja jäätelöverojen tuotto oli 108 miljoonaa euroa, Thl muistuttaa.

Terveyserojen kaventamisessa ovat Thl:n mukaan tärkeitä myös terveellinen kouluruokailut ja helppo saavutettavuus liikuntapaikoille.

Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää myös huono-osaisiin ja varsinkin lapsiin ja nuoriin.

– Investointi heikommassa asemassa olevien lasten tukemiseksi on usein paitsi sosiaalisesti myös taloudellisesti kestävin vaihtoehto. Erityinen asema tässä on perheiden ja nuorten mielenterveyden edistämiseen kohdentuvilla toimilla. Suomessa on myös positiivisia esimerkkejä yhteisten tavoitteiden saavuttamisesta lasten ylipainon vähentämisessä, Thl toteaa. (Ossi Rajala -Lännen Media)

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic