Uutiset

Ravintolaelinkeino pettyi hallituksen tukipakettiin - "Eduskunnan lausumaa ei toteutettu", sanoo MaRan toimitusjohtaja

Yrittäjäjärjestön mielestä tukirahaa on, mutta se menee liian hitaasti perille.
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pettyi, kun eduskunnan lausuma ravintoloiden tuesta ei vielä toteutunut. Kuva: Mauri Ratilainen
MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pettyi, kun eduskunnan lausuma ravintoloiden tuesta ei vielä toteutunut. Kuva: Mauri Ratilainen

Ravintolaelinkeino pettyi hallituksen kehysriihen yritystukipakettiin. Rahaa yritysten konkurssiuhkan torjumiseen luvattiin runsaasti, mutta ei eduskunnan päätöksellä toukokuun loppuun saakka suljetuille ravintoloille.

– Eduskunnan lausumaa ei ainakaan tässä yhteydessä toteutettu, sanoo alan etujärjestön MaRa:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lappi tarkoittaa eduskunnan kannanottoa, kun se päätti valmiuslain perusteella sulkea ravintolat toukokuun loppuun saakka.

Eduskunta lausui, että hallitus ”selvittää miten ravintolayrittäjien kohtuulliset vahinkojen korvaukset toteutetaan”.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vastasi hallituksen tiedotustilaisuudessa kysymykseen, onko tukipaketissa ravintoloille erikseen suunnattua tukea.

Hallitus nostaa lähes miljardilla yrityksille suunnattavaa tukea ja ravintolayritykset ovat siihen oikeutettuja samalla lailla kuin muutkin yritykset, sanoi Kulmuni.

– Toivottavasti suora tukimuoto ravintoloille on tulossa, joka on eduskunnan lausuman mukainen, sanoo puolestaan matkailu- ja ravintolaelinkeinon MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Tuki menee nyt yksinyrittäjille, työllistävät yritykset jäävät sivuun

MaRa:n Timo Lappi sanoo, että hallitus tekee yritysten tukemiseksi hyvää työtä, mutta tukien painopiste on nyt yksinyrittäjissä ja pienissä yrityksissä..

Siihen hallitus lupasi torstain 450 miljoonan euron tukipotista 150 miljoonaa euroa. Loput jaetaan Business Finlandin (100 miljoonaa euroa) ja ely-keskusten kautta (200 miljoonaa euroa) avustuksina kaikille yrityksille.

Lappi sanoo, että Business Finlandin tuki suuntautuu kehityshankkeisiin, mutta ravintoloiden ongelma on se, että kassat ovat tyhjänä.

– Nyt olisi tarve saada rahaa laskujen maksuun. Ravintolayrittäjien kassat tyhjenivät työntekijöiden palkkoihin, kun tulot loppuivat kuin seinään mutta kulut juoksivat koko ajan.

Ely-keskusten tuet on puolestaan suunnattu 1-5 henkilön yrityksille, eivätkä monet ravintolat osu siihen haarukkaan.

– Nyt pitäisi keskittyä siihen, miten saadaan kriisin yli vietyä ravintola-alan työllistävät yritykset. Monessa 6-7 päivänä auki olevassa ravintolassa on 10-15 työntekijää, sanoo Lappi.

Kuinka paljon ala tarvitsisi tukea?

– Jos sulkeminen kestää toukokuun loppuun, puhutaan useammasta sadasta miljoonasta eurosta, vastaa Timo Lappi.

Suomen yrittäjät pettyi: Tuki menee liian hitaasti perille

Myöskään Suomen yrittäjät ei ollut täysin tyytyväinen hallituksen yritystukipakettiin.

Paketissa on paljon rahaa ja hyviä aineksia, mutta kokonaisuus jää pettymyksen puolelle. Hallitus lisää yrityksille suoraa tukea liian vähän, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo järjestön tiedotteessa.

Pentikäisen mielestä ongelma on se, että tukiraha menee liian hitaasti perille.

– On rakennettu nopeasti jakoputkia, mutta ne toimivat hitaasti, vaikka yrittäjät ja viranomaiset tekevät parhaansa hiki hatussa, hän sanoo.

Palvelualan työnantajat: Palkkatuki jäi toteutumatta

Työantajajärjestöt olivat ennen kehysriihtä esittäneet erityistä kriisipalkkatukea, jota olisi maksettu työnantajille, jotka sitoutuvat välttämään lomautuksia ja irtisanomisia.

– Työvoimaintensiivisillä palvelualoilla välttämättömät henkilöstökulut kuten palkat ja erilaiset työnantajamaksut muodostavat merkittävän osan yritysten kuluista. Siksi suora tuki palkanmaksuun on välttämätön uusien lomautusten ja irtisanomisten välttämiseksi, Palvelualojen työnantajaliiton Paltan elinkeinopolitiikasta vastaava johtaja Tatu Rauhamäki sanoo Paltan tiedotteessa.

Kriisipalkkatuen puuttumisen ohella työnantajat pettyivät siihen, ettei tukipakettiin sisältynyt työttömyysvakuutusmaksujen ja sairasvakuutusmaksujen helpotuksia. Niistä työnantajaliitot toivovat pääsevänsä eroon loppuvuoden ajaksi.

Uusimmat

Fingerpori

comic