Uutiset

Ravintolat pakotetaan sulkemaan lauantaista lähtien koko maassa – annosten ulosmyynti sallitaan

Kielto voidaan tarvittaessa purkaa alueittain toukokuun loppuun mennessä.
Hämeenlinnan ABC:n ravintolassa oli tyhjää jo viime viikolla ennen kiellon voimaantuloa.
Hämeenlinnan ABC:n ravintolassa oli tyhjää jo viime viikolla ennen kiellon voimaantuloa.

Hallitus antoi tiistaina asetuksen, joka sulkee ravintolat, kahvilat, pubit ja yökerhot koko maassa ensi lauantaista lähtien koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Asetus pitää saada vielä hyväksyttyä perjantaina eduskunnassa.

Rajoitukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti. Ne koskevat ravintoloiden muuta toimintaa paitsi take away -annosten tarjoamista ja ruokalähettien noutopalveluja.

Rajoitukset eivät koske ruokahuollon kannalta välttämättömiä koulujen, sairaaloiden ja vastaavien laitosten ruokaloita tai vain yritysten omaa henkilöstöä palvelevia henkilöstöravintoloita.

Eduskunta hyväksyi lauantaina lain ravintoloiden väliaikaisesta sulkemisesta. Presidentti vahvisti toukokuun loppuun saakka voimassa olevan lain maanantaina.

Laissa säädettiin, millä edellytyksellä alueen ravintoloiden sisä- ja ulkotilat voidaan määrätä suljettavaksi. Sulkemisen pitää olla alueella välttämätöntä tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi vaikutuksiltaan erityisen vakavaa suuronnettomuutta vastaavan hyvin laajalle levinneen vaarallisen tartuntataudin aikana.

Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa säännöllisesti, täyttyvätkö ravitsemisliikkeiden sulkemisen edellytykset edelleen kullakin alueella.

Rajoitukset purettaisiin tarvittaessa alueittain ennen asetuksen voimassaolon päättymistä 31. toukokuuta.

Toimialakohtaistakin tukea selvitetään

Eduskunta edellytti lain hyväksymisen yhteydessä, että hallitus selvittää, kuinka ravintolayrittäjien toimeentulon ja toimintaedellytysten kannalta kohtuulliset vahinkojen korvaukset toteutetaan.

Asetusmuistiossa todetaan, että koronaviruksen kielteisten talousvaikutusten johdosta on käynnistetty toimenpiteitä, joilla tuetaan yrittäjiä, yrityksiä ja muita talouden toimijoita.

Tukitoimenpiteet koskevat kaikkien toimialojen yrityksiä. Tällaiset tuet ovat myös ravintola-alan yrittäjien ja yritysten käytettävissä, muistiossa todetaan.

– Lisäksi hallitus selvittää vielä toimialakohtaisten tukien mahdollisuutta. Sitä koskeva selvitystyö on käynnissä, sanoo hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Hallituksen tavoite oli aiemmin saada ravintolat sulkeva laki voimaan jo viime viikonlopuksi. Eduskunnan perustuslaki- ja talousvaliokunta näkivät siinä kuitenkin tarkennettavaa, minkä takia voimaantulo siirtyi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetosi voimakkaasti jo ennen viime viikonloppua, että ravintolat sulkisivat tilansa asiakkailta vapaaehtoisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic