Uutiset

Ravintoloiden hyvityspaketti alkaa olla kasassa – sdp ja keskusta eri linjoilla loppusummasta

Ravintoloille maksettavan hyvityksen periaatteita viimeistellään työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön välillä. Kokonaisuus on tarkoitus julkaista tiistaina tai keskiviikkona.
Ravintoloiden sulkeminen koettelee alaa, ravntolatyöntekijöitä kuin myös keikkailevia muusikoita. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Ravintola-ala on odottanut jo pitkään hallitukselta selkeää signaalia hyvityspaketista. Kun ravintolat päätettiin sulkea, niin eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti, että tulonmenetyksiä on kompensoitava.

Lännen Median tietojen mukaan hallitus on rustannut pakettia viikonlopun aikana, ja sen pitäisi nähdä päivänvalo alkuviikosta. Viimeisiä yksityiskohtia hiotaan vielä.

Pakettia ei ole ollut helppoa koota. Eri osapuolien näkemykset paketin loppusummasta ovat olleet hyvin kaukana toisistaan.

Matkailu- ja ravintola-alan kattojärjestö Mara ry on väläyttänyt, että ala tarvitsee huhti–toukokuun ajalta jopa 350 miljoonan euron tuet, jotta se selviää koronaviruksen tuomista pakotteista.

Hallitus linjasi maaliskuussa, että ravintolat, kahvilat, baarit ja yökerhot on suljettava huhtikuun neljäntenä päivänä toukokuun loppuun saakka.

Hallitus on kertonut valmistelevansa kaksiosaista mallia, jossa tukea olisi saatavilla ravintoloiden kiinteiden kulujen kompensoimiseen sekä henkilöstön uudelleenpalkkaamiseen.

Kiinteiden kulujen hyvittäminen olisi automaattista, lähinnä sen mallista käydään keskustelua. Uudelleenpalkkaamisen tuki voisi olla erikseen haettava.

Työ- ja elinkeinoministeriö toi mallin julkisuuteen jo viime viikolla. Eri lähteiden mukaan mallin hintalappu olisi yli 150 miljoonaa euroa.

Paketin kokoamisen päämestari on työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Keskusta pitää summaa liian suurena

Tällainen summa on taas keskustalle ja erityisesti rahakirstun vartijalle, valtiovarainministeri Katri Kulmunille (kesk.) liikaa.

On väläytelty, että keskustassa puhutaan noin 20 miljoonan euron hyvityksestä.

Keskustassa ei katsota hyvällä sitä, että paketin sisältöä vuodettiin julkisuuteen.

Ravintoloille sorvattiin vauhdilla kompensaatiomalli, mutta keskustassa sitä pidetään liian suurena.

Puolueessa ajatellaan, ettei paketin kokoamisessa ole käytetty tarkkoja laskelmia siitä, mitä ravintolayritysten todelliset menetykset ovat pakotteiden vuoksi.

Keskusta lähtee liikkeelle siitä, että kompensaatioiden pitää olla maltillisempia, koska ravintolat voivat käyttää myös muita yritystukien muotoja. Esimerkiksi arvonlisäveron takaisinlainaus on mukana kokonaisuudessa.

Ravintolat ovat hakeneet ahkerasti tukea myös elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksilta. Tämäkin pitäisi keskustan mielestä ottaa huomiin lopullisissa laskelmissa.

Hallituslähteiden mukaan eniten neuvotteluissa hiertääkin paketin ykkösosa, eli liikevaihtoon perustuva kompensaatio. Millä perusteella se lasketaan?

Ravintola-ala vaikeuksissa kauan

Matkailu- ja ravintolapalvelujen MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo Lännen Medialle, että ravintola-ala on vaikeuksissa myös sen jälkeen, kun ravintolat tämän hetken tiedon mukaan avataan kesäkuun alussa.

– Palkkoja on maksamatta, kassassa ei ole rahaa, eikä kysyntä ole heti normaali. Kulut ovat taas normaalit, Lappi sanoo.

MaRan laskelma 350 miljoonan euron tuen tarpeesta perustuu summaan, jolla ravintolat selviäisivät kahden kuukauden sulusta. Parhaiten ulosmyynnissä pärjänneet ravintolatkin ovat lähinnä minimoineet tappioita.

Arvonlisäverojen palautus kahden vuoden laina-ajaksi kolmen prosentin korolla voi auttaa joitakin ravintoloita, mutta tuskin kaikkia.

Lappi muistuttaa, että pelkästään ravintoloiden arvonlisä-, alkoholijuoma- ja palkkaverotulot ovat valtiolle 1,5 miljardin euron luokkaa. Siihen nähden hän ei pidä 350 miljoonan euron tukea kohtuuttomana.

Ravintoloiden avaaminen kesäkuun alussa ei ole vielä varmaa. Valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä valmistelee rajoitusten purkamisesityksiä hallitukselle vapuksi. Hallitus kertoo päätöksistään sunnuntaina 3.5.

Uusimmat

Fingerpori

comic