Uutiset

Ravintoloiden on suljettava ovensa yhdeltä yöllä, anniskelu päättyy puoliltaöin – kiihtymisvaiheessa vielä tiukemmat rajoitukset

Uudet rajoitukset astuvat voimaan ensi viikolla 8. lokakuuta.
Perhe- ja peruspalveluministeri Kuva: Arttu Laitala
Perhe- ja peruspalveluministeri Kuva: Arttu Laitala

Hallitus päätti tiistaina tiukentaa ravintoloita koskevia rajoituksia. Uusien rajoitusten mukaan epidemian perustasolla olevilla alueilla ravintolat on suljettava kello yhteen mennessä yöllä. Alkoholijuomien anniskelu päättyy kello 24.

Uudet rajoitukset astuvat voimaan ensi viikolla 8. lokakuuta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tautitilanne on pahenemassa ja uudet rajoitukset ovat tarpeen viruksen leviämisen estämiseksi.

Jos alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen, rajoituksia voidaan yhä tiukentaa.

Tällaisilla alueilla ravintola voidaan määrätä suljettavaksi kello 23. Anniskelu päättyisi tällöin kello 22. Lisäksi ravintolan sisätilassa saa olla enintään puolet enimmäisasiakasmäärästä.

Kiurun mukaan arvio epidemiatilanteesta tehdään viikoittain ja muutoksista rajoituksiin päätetään kahden viikon välein.

Neuvotteluissa asialistalla oli myös ravintoloiden tukeminen, sillä niille aiheutuu tappioita, jos rajoituksia tiukennetaan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi, että hallitus aloittaa valmistelun kustannustukimallin laajentamiseksi. Sen avulla on määrä tukea koronaviruksesta kärsineitä yrityksiä.

Ravintola-ala pettyi

Ravintola-ala pettyi hallituksen päätökseen rajoittaa ravintoloiden toimintaa. Matkailu- ja ravintolapalvelut ry (MaRa) toteaa tiedotteessaan, että hallituksen päätös anniskelun lopettamisesta kello 24 ja ravintoloiden sulkemisesta kello 01 vähentävät yökerhojen myyntiajan käytännössä yhteen tuntiin.

MaRa viittaa jäsenkyselyynsä, jonka mukaan yli 40 prosentilla pubeista ja yökerhoista myynti alenee vähintään puolella uusien rajoitusten vuoksi. Järjestö korostaa, että alan yritykset tarvitsevat valtion tukea.

Tilanteen arvioimista vaikeuttaa MaRan mukaan se, etteivät viranomaiset ole ilmoittaneet, kuinka paljon asiakkaita on altistunut yöravintoloissa ja kuinka moni on saanut siellä varmuudella koronavirustartunnan.

MaRan omassa esityksessä anniskelu olisi loppunut kello 01 ja ravintolat olisivat sulkeneet kello 02.

Hallituksen päätöksen mukaan kiihtymisvaiheessa ravintoloiden anniskelu on lopetettava kello 22 ja ravintolat suljettava kello 23. Lisäksi asiakaspaikkamäärä saa olla enintään 50 prosenttia maksimimäärästä.

– Pahimmillaan MaRan jäsenyritysten 70 000 työntekijästä 20 000 voi jäädä työttömiksi konkurssien ja irtisanomisten vuoksi, toteaa MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Päätöksillä kiire

Päätöksillä oli kiire, koska nykyinen asetus ravintolatoiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta on voimassa syyskuun loppuun. Sen mukaan kaikilla ravintoloiden ja kahviloiden asiakkailla täytyy muun muassa olla oma istumapaikka.

Ravitsemusliikkeiden on myös annettava asiakkailleen toimintaohjeet tartuntataudin leviämistä estävistä toimintatavoista. Asetus korostaa lisäksi riittävästä hygieniasta huolehtimista.

Asiakkaiden nähtävillä on oltava suunnitelma siitä, miten liike toteuttaa edellä mainitut rajoitukset ja velvoitteet.

Ravintoloita koskevia määräyksiä on annettu tartuntatautilakiin tehdyn väliaikaisen, lokakuun loppuun voimassa olevan muutoksen perusteella. Sen jatkamisesta on jo sovittu.

Lisää toimia luvassa

Rajoitustoimia voi syksyn mittaan olla luvassa myös muihin asiakastiloihin. Toimet voivat koskea esimerkiksi joukkoliikennettä, kuntosaleja, huvipuistoja, teattereita ja elokuvateattereita.

Joukkoliikenteessä Traficom voisi päättää matkustajamäärien rajoittamisesta.

Viimesijaisena keinona kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakastilat osittain tai kokonaan enintään kuukaudeksi. Tällaisia tiloja voivat olla esimerkiksi alueen teatteri- ja urheilukatsomot, nähtävyydet ja teemapuistot sekä liikunta- ja urheilutilat.

Viime keväänä tällaisista rajoituksista päätettiin koko maassa valmiuslain perusteella. Lisäksi valvontaviranomaisilla on ollut mahdollisuus sulkea yksittäisiä toimitiloja epidemian leviämisen estämiseksi.

Uudet rajoitukset

Hallitus kertoi ravintoloita koskevista uusista rajoituksista tiistai-iltana.

Ravintoloita koskevat rajoitukset astuvat voimaan 8. lokakuuta.

Yleiset hygieniamääräykset pysyvät nykyisellään.

Uusien rajoitusten mukaan ravintolat on suljettava kello yhteen mennessä yöllä. Anniskelu on lopetettava kello 24.

Jos alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen, rajoituksia voidaan tiukentaa. Tällöin ravintolat on suljettava kello 23 mennessä ja anniskelu lopetettava kello 22.

Lisäksi ravintolatiloihin saa ottaa asiakkaita vain puolet maksimimäärästä.

Uusimmat

Fingerpori

comic