Uutiset

Reformipuolue voitti Viron parlamenttivaalit – Ekre nousi maan kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi

Tulevista hallitusneuvotteluista on tulossa vaikeat. Vaikka Ekre yli kaksinkertaisti äänisaaliinsa viime vaaleihin verrattuna, se tuskin nousee hallitukseen.
Virolaiset äänestivät parlamenttivaaleissa sunnuntaina. Kuvaaja: VALDA KALNINA

Oikeistoliberaali reformipuolue on voittanut Viron parlamenttivaalit. Kaja Kallasin johtama puolue keräsi 29 prosenttia äänistä sunnuntain vaaleissa. Toiseksi vaaleissa tuli pääministeripuolue keskusta 23 prosentin kannatuksella.

Oikeistopopulistinen Ekre nousi maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se sai 18 prosenttia äänistä, joten se yli kaksinkertaisti äänimääränsä verrattuna viime vaaleihin.

Viron parlamenttiin eli riigikoguun valittiin 101 edustajaa.

Reformipuolueen voiton myötä Kallasista tulee todennäköisesti Viron ensimmäinen naispääministeri.

Vaikeat hallitusneuvottelut

Tulevista hallitusneuvotteluista on tulossa vaikeat.

Reformipuolue on ilmoittanut, ettei se ole valmis hallitusyhteistyöhön maahanmuutto- ja EU-vastaisen Ekren kanssa. Näin ollen Ekre jää suuresta äänimäärästään huolimatta todennäköisesti oppositioon.

Todennäköisesti reformipuolue muodostaa hallituksen joko kahden pienen puolueen – sosiaalidemokraattien ja Isänmaa-puolueen – tai pitkäaikaisen kilpailijansa keskustan kanssa.

Reformipuolue ja keskusta ovat tehneet aiemmin hallitusyhteistyötä, mutta puolueilla on Kallasin sanoin ”voimakkaita erimielisyyksiä” muun muassa verotukseen, koulutukseen ja kansalaisuuskysymykseen liittyen.

Vaalien suurin häviäjä oli sosiaalidemokraattinen puolue, joka sai 9,8 prosenttia äänistä. Puolue menettää viisi paikkaa parlamentissa.

Konservatiivinen Isänmaa-puolue sai 11,4 prosenttia virolaisten äänistä.

Sähköinen äänestys suosittua

Lähes neljännes Viron 881 000 äänioikeutetusta äänesti sähköisesti verkon kautta. Vaalien äänestysprosentti oli 63,1.

Viron parlamenttivaaleissa käytetään suhteellista vaalitapaa viiden prosentin äänikynnyksellä. Se tarkoittaa sitä, että puolueet, jotka saavat äänistä vähemmän kuin viisi prosenttia, jäävät parlamentin ulkopuolelle.

Viiden prosentin raja jäi sunnuntain vaaleissa rikkomatta viideltä puolueelta: vihreältä puolueelta, vasemmistopuolueelta, vapaapuolueelta, Elämänrikkauden puolueelta ja liberaali Eesti 200 -puolueelta. Elämänrikkauden puolue ja liberaali Eesti 200 -puolue yrittivät ensimmäistä kertaa riigikoguun.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti