Uutiset

Rehellisiä vaaleja vaativien moskovalaisten joukkopidätykset ovat oire Venäjän muutoksesta – mitä Putinin jälkeen?

Moskovan mielenilmaukset ovat laittomia, koska vallanpitäjät eivät hyväksy itsenäisiä ehdokkaita vaaleihin, eikä oppositiolle myönnetä kokoontumislupaa. Väkivalta ei kuitenkaan estä uusien poliittisten vaihtoehtojen nousua. Se pelottaa Putinin eliittiä, kirjoittaa Matti Posio.
Kuva: Arto Fröjd
Kuva: Arto Fröjd

Venäjän järjestelmän muutos vaikuttaa edes etäisesti mahdolliselta ensi kertaa kymmeneen vuoteen.

Kymmenet tuhannet ihmiset uhmasivat taas lauantaina vallanpitäjien mielenosoituskieltoa ja poliisin kovia otteita Moskovassa. Viikoittaisen protestin aiheena on vaatia rehellisiä vaaleja ja poliittisten repressioiden lopettamista.

Toistaiseksi vallanpitäjät ovat joka kerta vahvistaneet kritiikin teoillaan: satoja, jopa yli tuhat, ihmistä on pidätetty kerrallaan keskellä pääkaupunkia. Paikalliseen tapaan demokratian kannattajia viedään kovaotteisesti putkaan, ja heille luetaan tuomioita esimerkiksi huliganismista.

Valtionmedia vaikenee tai valehtelee. Se antaa ymmärtää, että presidentti Vladimir Putinin hallinnon arvostelijat ovat väkivaltaisia kiihkoilijoita ja pikkurikollisia.

Asia konkretisoituu hallituksen näytökseksi tarkoitettujen paikallisvaalien edellä.

"Vallanpitäjät – me täällä! Antakaa meille äänioikeus", liberaalin opposition kannattajat vaativat lauantaina Moskovassa. Oppositiopuolueiden ehdokkaita ei ole rekisteröity 8. syyskuuta pidettäviin kaupunginneuvoston vaaleihin. Kuva: YURI KOCHETKOV
”Vallanpitäjät – me täällä! Antakaa meille äänioikeus”, liberaalin opposition kannattajat vaativat lauantaina Moskovassa. Oppositiopuolueiden ehdokkaita ei ole rekisteröity 8. syyskuuta pidettäviin kaupunginneuvoston vaaleihin. Kuva: YURI KOCHETKOV

 

Venäläisten on määrä äänestää 8. syyskuuta monen tasoisten vallanelimien kokoonpanosta. Todellisia vaihtoehtoja ei juuri sallita. Vaalikomissio hylkää eri verukkein jo ehdokasasettelussa muut kuin Kremlin hyväksymät ehdokkaat. Poliisi puolestaan hylkää näiden pyynnöt mielenosoitusluvista, mikä tekee kokoontumisista laittomia.

Moskovan pormestarivaalit ovat vielä myöhäisen Putinin vuosinakin kyenneet sähköistämään ihmisiä. Politiikasta kiinnostunut ja netistä tietonsa hankkiva urbaani väki nosti 2013 oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin peräti 27 prosentin äänipottiin.

Navalnyin pidätyksistä tuli kestouutinen. Viime viikkoina hänen kohtalonsa on kokenut Moskovassa ehdokkaaksi yrittänyt itsenäinen poliitikko Ljubov Sobol. Vähemmällä eivät ole päässeet nuoret perheet ja muut, jotka ovat ”lähteneet kävelylle” tukeakseen oppositioehdokkaita.

Mellakkapoliisi vie pois taas yhtä opposition mielenosoitukseen osallistunutta nuorta Moskovassa. Nämä pidätykset tapahtuivat aivan presidentinhallinnon edustalla. Kuva: YURI KOCHETKOV
Mellakkapoliisi vie pois taas yhtä opposition mielenosoitukseen osallistunutta nuorta Moskovassa. Nämä pidätykset tapahtuivat aivan presidentinhallinnon edustalla. Kuva: YURI KOCHETKOV

 

Putinia saattaa harmittaa, ettei hän ole kieltänyt vaalien pitämistä joka tasolla. Presidentinvaalit Kreml kykenee organisoimaan keskitetysti, eikä aitoja vastaehdokkaita ole. Aluetasolla suureen maahan mahtuu aina yllätyksiä.

Nyt Putinin koneisto pyrkii esittämään rehellisten vaalien vaatijat pelottavina. Ulkomaalaisille heidän kerrotaan olevan kovan linjan kansallismielisiä, jopa Putinia kovempia, vaikka kyseessä on ennen muuta liberaali ja avoimuutta ajava poliittinen vaihtoehto.

Moskovan kaduilla ovat nyt tavalliset ihmiset – vähän kuten Baltiassa 1990-luvun alussa. Nämä eivät ole uusnatseja ja fasisteja sen enempää kuin Ukrainankaan nuori johto. Juuri siksi Moskovan keskusvalta pelkää protestia kuolinkouristukseen asti.

Uudet poliittiset johtajat nousevat vääjäämättä. Putinille ei sovi, että he tulevat valtakoneiston ulkopuolelta.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Uusimmat

Fingerpori

comic