Uutiset

Reservipoliisilakia ei ole kokonaan kuopattu, mutta ministeriö harkitsee muitakin vaihtoehtoja: "Olisi ennenaikaista sanoa, että ratkaisu olisi nimenomaan se"

Sisäministerin erityisavustaja korostaa, että sekä vihreät että perustuslakivaliokunta suhtautuivat edellisen hallituksen esitykseen varauksella. Poliisihallitusta on kuitenkin kuultu asiassa.
Reservipoliisille olisi poliisiylitarkastaja Jorma Laitisen mukaan käyttöä esimerkiksi liikenteenohjaajina valtiovierailuilla tai muissa suurissa tapahtumissa. Kuva on Japanin kruununprinssiparin vierailulta tiistaina. Kuva: Arttu Laitala
Reservipoliisille olisi poliisiylitarkastaja Jorma Laitisen mukaan käyttöä esimerkiksi liikenteenohjaajina valtiovierailuilla tai muissa suurissa tapahtumissa. Kuva on Japanin kruununprinssiparin vierailulta tiistaina. Kuva: Arttu Laitala

Poliisihallituksen mukaan Suomessa on edelleen olemassa tarve jonkinlaiselle reservipoliisille, joka voisi täydentää ja tukea poliisin toimintaa tarpeen tullen.

Edellisen hallituksen esitys reservipoliisilaiksi kaatui tänä keväänä perustuslakivaliokunnan lausuntoon ja ajanpuutteeseen.

Poliisihallitus näyttää pitävän asiaa kuitenkin esillä myös tällä hallituskaudella, ja se on myös sisäministerin tiedossa.

Asiasta keskusteltiin lyhyesti maanantaina, kun sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esikuntineen tapasi Poliisihallituksen väkeä. Tämän vahvistavat Lännen Medialle sekä sisäministerin erityisavustaja Sami Kerman että Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Jorma Laitinen, jotka olivat tapaamisessa paikalla.

– Otin esityksessäni lyhyesti esille reservipoliisitarpeen ja siihen liittyvän lainsäädännön kehittämisen. Tarkemmista suunnitelmista lain toteuttamiseksi ei ollut tässä vaiheessa puhetta, Jorma Laitinen kertoo.

Tarve tunnustetaan ja vuoropuhelua käydään

Poliisihallituksella (Poha) näyttää olleen osansa siinä, että reservipoliisin tarve nousi tuoreen sisäministerin tietoon.

Vielä viime viikon perjantaina Sami Kerman nimittäin kommentoi Lännen Medialle, ettei näe reservipoliisiasian olevan erityisen ajankohtainen tai poliittisesti aktiivinen.

– Jotainhan sekin kertoo, ettei sitä ole kirjattu hallitusohjelmaankaan, Kerman sanoi tuolloin.

Maanantaisessa tapaamisessa Poliisihallitus pääsi kuitenkin kertomaan asiasta oman kantansa.

– Poliisihallituksen kanssa käytiin hyviä keskusteluita. Poliisi kertoi, että he toivoisivat jotain reservipoliisityyppistä toimintaa turvaamaan tilanteita, joissa normaaleilla päivittäisresursseilla ei pystytä turvaamaan poliisille kuuluvien tehtävien hoitamista, Kerman totesi tiistaina.

Kermanin mukaan huoli poliisin kokemasta ”suorituskykyvajeesta” tunnistetaan ja tunnustetaan. Kerman korostaa kuitenkin sekä perustuslakivaliokunnan että vihreiden varautuneita kantoja edellisen hallituksen esitykseen.

Hän täsmentääkin, että vajeeseen voidaan hakea myös muita ratkaisuja.

– Ratkaisu voi olla reservipoliisijärjestelmä, mutta olisi ennenaikaista sanoa, että se olisi nimenomaan se. Jatkamme vuoropuhelua asiasta ministeriön ja poliisin välillä.

Sisäministeri Maria Ohisalo itse kieltäytyi Lännen Median haastattelupyynnöstä media-avustajansa välityksellä.

Poliisien määrän lisäys ei poista tarvetta

Poliisiylitarkastaja Jorma Laitinen pitää perustuslakivaliokunnan lakiesityksestä tekemiä huomioita relevantteina. Toisaalta esityksen korjaaminen näytti keväällä esitetyn perusteella haastavalta.

– Aikaisempi esitys olisi pitänyt uudistaa sellaisen muotoon, että järjestelmä ei olisi enää ollut poliisin toivomusten mukainen, Laitinen sanoo.

Uusi hallitus on luvannut lisätä poliisien määrää noin kahdellasadalla. Se ei Laitisen mukaan poista reservipoliisin tarvetta.

Aiemmassa esityksessä reservipoliisin vahvuudeksi esitettiin tuhatta henkilöä.

– Tietysti poliisilla on toiveena, että saataisiin vastaava määrä oikeita poliiseja. Mutta kun sitä ei ole näköpiirissä, on ajettava tällaista reserviä käyttöön.

Laitinen toivoo, että asian selvittäminen jatkuu yhteistyössä sisäministeriön kanssa.

Lakiesitys kaatui viime keväänä

Edellisen hallituksen esitys reservipoliisilaista tuotiin eduskunnan käsittelyyn silloisen sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) johdolla syksyllä 2018.

Reservipoliisia esitettiin käytettäväksi ”paitsi poikkeusoloissa ja puolustustilassa niin myös normaaliolojen häiriötilanteissa”.

Tarkoitus oli, että poikkeusoloissa ja puolustustilassa reservipoliisit voisivat suorittaa kaikkia poliisin tehtäviä ja käyttää kaikkia poliisin voimakeinoja, myös aseita. Normaalioloissa reservipoliisin tehtävä taas olisi ollut tarvittaessa vapauttaa poliiseja poliisin ydintehtäviin.

Lakiesitys kaatui keväällä 2019, kun perustuslakivaliokunta nosti lausunnossaan esille lukuisia lakiin liittyviä ongelmia. Lakiesitystä ei enää olisi ehditty korjata ennen hallituskauden loppua.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti