Uutiset

Reservipoliisit saisivat osan koulutuksestaan verkko-opintoina – laki 2 000 vapaaehtoisen reservistä halutaan voimaan tänä vuonna

Suomeen aiotaan luoda 2 000 vapaaehtoisen miehen ja naisen reservipoliisijärjestelmä varsinaisen poliisin tueksi yhteiskunnallisia häiriötilanteita varten. Vahvuus olisi vajaa kolmannes varsinaisen poliisin vahvuudesta.

Lausuntokierroksella oleva laki on tarkoitus säätää vuoden loppuun mennessä, kertoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) Lännen Medialle.

Vapaaehtoista mutta myös uskottavaa

Reservipoliisien kouluttamisesta vastaisi Poliisihallitus. Koulutusta alustavasti suunnitteleva poliisitarkastaja Sami Kalliomaa kertoo, että osan reservipoliisien koulutuksesta voitaisiin toteuttaa verkko-opintoina.

-Täytyy huomioida realiteetit. Reservipoliisit osallistuvat omalla ajalla koulutukseen, mikä aiheuttaa rajoitteita. Samalla koulutuksen täytyy olla uskottava ja riittävä. Näiden kahden asian välillä on oltava tasapaino, Kalliomaa sanoo.

Hän toki painottaa, etteivät pelkät verkko-opinnot riitä.

-On selvää, että osa opinnoista vaatii fyysistä läsnäoloa.

MPK saattaa osallistua kouluttamiseen

Reserviläisliitto on väläyttänyt Reserviläinen-lehdessä, että Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK voisi osallistua reservipoliisien koulutukseen.

-Poliisihallituksen on arvioitava, onko tällaisella koulutuksella käyttöä, ja se on suunniteltava yhdessä, sanoo sisäministeri Mykkänen.

Poliisihallituksen Kalliomaa toteaa, että MPK:n roolia ”ehdottomasti harkitaan”.

-MPK:n kanssa on käyty alustavia keskusteluja osallistumisesta kouluttamiseen, hän toteaa.

Reservipoliisi saisi kantaa asetta

Reservipoliisit voitaisiin kutsua palvelukseen kevyemmin kuin aiemmin Suomessa koulutetut, mutta vaille käyttöä jääneet täydennyspoliisit. Yhteiskunnallinen häiriötila ja valtioneuvoston päätös riittäisivät.

Heidät voitaisiin kutsua osittain tai kokonaan palvelukseen esimerkiksi laajassa maahanmuuton tilanteessa tai jos terrorismin uhka-arviota on nostettu.

Reservipoliisit toimisivat poliisin apuna ja opastuksella rutiinitehtävissä, jotta varsinaiset poliisit voisivat hoitaa tärkeimmät tehtävät. Poikkeusoloissa reservipoliisien tehtäväkenttä laajenisi.

Vartija- ja sotilaspoliisikoulutus antavat hyvän taustan, mutta kuka tahansa voi hakea reservipoliisiksi. Pelkkä suomen tai ruotsin kielen taito riittää.

Poliisihallitus huolehtii siitä, ettei tehtävään valita siihen sopimattomia henkilöitä. Hakijoista tehtäisiin turvallisuusselvitykset. Reservipoliisit voivat kantaa töissä asetta, jos tehtävät sitä edellyttävät.

Täydennyspoliisit hiipuivat unholaan

Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa suurten maakuntien rajaseuduilla sijaitseva Pyhäjärvi on kaukana suurista asutuskeskuksista ja kärsinyt poliisilaitosten alasajoista.

Osittain siksi pyhäjärvinen Jorma Leskinen kouluttautui täydennyspoliisiksi, kun mahdollisuus avautui ennen vuosituhanteen vaihdetta.

-Lähdin mielenkiinnosta mukaan. Nykyinen ammattini on sairaanhoitaja, joten olen työni puolesta samojen henkilöiden kanssa tekemisissä, Leskinen sanoo.

Lähikuntien alueella oli noin kymmenkunta aktiivia, joita koulutettiin vuosittain itseopiskelun ohessa. Toiminta kuitenkin hiipui, eikä täydennyspoliisia koskaan käytetty.

-Määrärahat olivat tiukoilla. Olisi ollut mukava olla mukana poliisin kenttätyössä, toteaa Leskinen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic