Uutiset

Retkeilijän järkyttävä löytö: 145 valasta makasi rannalla Uudessa-Seelannissa, elävät lopetettiin

Puolet eläimistä oli jo kuollut, kun virkailijat saapuivat paikalle.
145 pallopäävalasta ajautui Uudessa-Seelannissa rannalle. Viranomaiset tekivät "sydäntäsärkevän" päätöksen ja lopettivat elossa olevat eläimet.

Viikonloppuna tapahtui jälleen yksi valaiden joukkorantautuminen, jonka syytä ei ole pystytty selvittämään, kertoi Reuters.

Uuden-Seelannin eteläsaaren kärjessä sijaitsevan Stewartinsaaren Mason Bayn rannan lähellä yöpynyt retkeilijä teki löydön kävelyretkellään. Hän törmäsi sunnuntain vastaisena yönä 145 hiekalla pötköttäneeseen pallopäävalaaseen.

Uuden-Seelannin viranomaiset kertoivat asiasta maanantaina.

Kun viranomaiset saapuivat paikalle, noin puolet eläimistä oli jo menehtynyt. He päättivät lopettaa loput valaat. Päätös johtui eläinten huonosta kunnosta ja hankalasta sijainnista, sanoi johtava viranomainen Ren Leppens, joka kuvasi päätöstä ”sydäntäsarkeväksi”.

– Ikävä kyllä todennäköisyys sille, että elossa olevat valaat olisi saatu onnistuneesti veteen oli äärimmäisen pieni, hän sanoi.

Eniten rantautumisia

Uudessa-Seelannissa rantautuu eniten valaita maailmassa, vaikka syytä ilmiölle ei tarkkaan tunneta.

Viranomaisten mukaan tapauksia on 85 vuodessa, mutta useimmiten kyse on yksittäisistä eläimistä.

Valaiden ja delfiinien rantautumiseen saattaa vaikuttaa sairastuminen, eläinten eksyminen, nopeasti muuttuva lasku- tai nousuvesi, äärimmäiset sääolosuhteet tai eläinten pakeneminen saalistajaa, viranomaiset luettelivat.

Sunnuntaina Uudessa-Seelannissa löydettiin pohjoissaaren länsipuolelta Mile Beachilta kymmenen rantautunutta kääpiömiekkavalasta. Kaksi on kuollut, ja loppuja yritetään yhä saada takaisin mereen.

Viranomaisten mukaan kahdella rantautumisella ei todennäköisesti ole yhteyttä.

Viime vuonna eteläsaaren luoteiskärjessä kuoli 300 valasta rannalle maan historian suurimmassa joukkorantautumisessa.

Uusimmat

Näkoislehti

29.10.2020

Fingerpori

comic