Uutiset

Retkeilyn suosio on saanut myös lapsiperheet vaeltamaan – "Aikuiset haluavat pehmeitä seikkailuja", sanoo matkailututkija

Syksyn matkailukysyntä on kotimaan matkailijoiden varassa. Trendit kuitenkin suosivat vaeltamista, ja tunturissa viihtyvät nyt myös perheet ja nuoret.
Luukkosen perhe kipusi Kilpisjärven Saanatunturille uusien portaiden yläpäähän. Huipulle asti Fanni, 4, Lempi, 2, ja Onni, 8, eivät vanhempiensa Tean ja Anssin kanssa jaksaneet nousta. Kuva: Pekka Mauno
Luukkosen perhe kipusi Kilpisjärven Saanatunturille uusien portaiden yläpäähän. Huipulle asti Fanni, 4, Lempi, 2, ja Onni, 8, eivät vanhempiensa Tean ja Anssin kanssa jaksaneet nousta. Kuva: Pekka Mauno

Luukkosen viisihenkinen perhe pitää taukoa Kilpisjärven Saanatunturin aurinkoisella rinteellä. Takana on jo kilometrin verran nousua, ja edessä häämöttävät Saanan uudet portaat.

– Tänne tulo on monen vuoden ajan ollut perheen haaveena. Olin opiskeluaikana kurssilla Helsingin yliopiston tutkimusasemalla ja ihastuin. Sen jälkeen olen hehkuttanut maisemia perheelle, ja nyt olemme täällä, kertoo Tea Luukkonen.

Luukkoset edustavat retkeilyä ja luontoa harrastavaa sukupolvea, jonka varassa ruskamatkailukin kokee uutta nousua.

– Luonto hyvinvoinnin lähteenä on trendi. Ruska antaa hyvinvointikokemuksen, sanoo Lapin yliopiston matkailun lehtori Maria Hakkarainen. Hakkarainen on tutkinut matkailun trendejä.

Retkeilyn suosio maalaa ruskamatkailijoista uudenlaisen kuvan, jossa ikääntyvien bussiryhmien lisäksi luonnossa vaeltaa lapsiperheitä ja eri-ikäisiä aikuisia sekä yksin että porukoissa.

– Retkeilyn suosio näkyy erityisesti kansallispuistojen kävijämäärien parin viime vuoden kasvussa. Esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa järjestetään päivävaelluksia, jotka ovat jatkuvasti täynnä, sanoo Hakkarainen.

Kyse on uuden sukupolven vaellusharrastuksesta, jossa selässä kulkee vain päiväreppu ja rinkat viedään valmiiksi seuraavaan yöpymispaikkaan. Näin retkeilyyn on saatu innostumaan muitakin kuin himovaeltajia.

Hakkarainen kehottaakin matkailuyrittäjiä miettimään, miten luontomatkailun kasvusta voi saada osansa.

– Luonnon kokeminen pitäisi tehdä helpoksi. Nykymatkailija haluaa pehmeitä seikkailuja. Järjestetyillä vaelluksilla varmistetaan, että autiotuville mahtuu myös nukkumaan, vaikka ei välttämättä lakanoiden väliin, hän sanoo.

Ilmastonmuutoskeskustelu lisää kotimaan matkailua

Ilmastonmuutoskeskustelu tuo oman lisänsä kotimaan matkailun kasvuun. Se tulee näkymään vielä enemmän tulevina vuosina.

– Nyt eletään vasta ensimmäistä vuotta IPCC:n raportin julkistamisen jälkeen. Uskon, että ilmastokeskustelulla tulee olemaan huomattava vaikutus lähimatkailun kasvuun, sanoo Maria Hakkarainen.

Kaikkia keskustelu ei ole vielä tavoittanut.

– Meiltäkin kysyttiin, missä se Kilpisjärvi oikein on. Monelle on vielä helpompi lähteä Kreikkaan kuin kotimaahan, sanoo Tea Luukkonen.

Luukkoset ajoivat liki tuhat kilometriä Muuramesta Jyväskylän naapurikunnasta Kilpisjärvelle. Tällä kertaa Saana jäi vielä lasten kanssa valloittamatta, mutta perheen 8-vuotias Onni, 4-vuotias Fanni ja 2-vuotias Lempi vaelsivat 14 kilometrin reitin Kolmen valtakunnan rajapyykille ja sieltä takaisin Kilpisjärvelle.

Lasten kanssa vaeltaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Nälkä ja väsymys yllättävät.

– Haluaisin nähdä tunturipöllön, miettii Onni.

Kansallispuistojen kävijämäärät kovassa kasvussa

Tilastoja retkeilyharrastuksen tuomasta matkailun kasvusta on vasta vähän, mutta jotain trendistä kertoo se, että kaikissa Lapin kansallispuistoissa kesän kävijämäärät ovat historiallisen korkealla. Metsähallitus mittaa kävijöiden määrää sisääntuloväylillä ja suosituimmilla kohteilla.

– Ei kasvua voi selittää muutoin kuin uusilla retkeilyn harrastajilla. arvelee Maria Hakkarainen.

– Laskennan tavoitteena on saada arvioitua alueiden käyntikerrat mahdollisimman tarkasti ja luotettavasti. Uusimmat kävijälaskurit ovat erittäin edistyksellisiä ja toimintavarmoja, kertoo Metsähallituksen luontopalvelujen viestintäpäällikkö Pirjo Rautiainen.

Ruska on

Ruska-ajan matkailusesonki syys–lokakuussa on matkailuyrityksille tärkeä, vaikka se ei vedäkään vertoja kevään tai joulunajan turistitulvalle.

Ruska on kotimaan matkailijoiden varassa. Esimerkiksi Lapin ja Kuusamon matkailuyritysten majoitusvuorokausista viime syyskuussa vain 14 prosenttia myytiin ulkomaalaisille.

Kotimaan matkailun suosion kasvu näkyy kansallispuistoissakin. Tämän vuoden aikana Lapin kolmessa kansallispuistossa kävijämäärät ovat olleet lähes yhtä suuria kuin kevään huippukuukausina maaliskuussa ja huhtikuussa.

Ruskan suosio näkyy myös hyvin kävijämäärissä. Käyntikertoja kertyy yhtä paljon kuin kevään huippukuukausina.

Tämän vuoden aikana Lapin kolmessa kansallispuistossa kävijämäärät ovat olleet historiallisen korkealla kaikkina muina kuukausina paitsi toukokuussa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti