Uutiset

Reutersin lähde: Saudi-Arabian öljyntuotanto palaamassa normaaliksi – Nyt jo 75 prosenttia siitä, mitä tuotto oli ennen öljyhyökkäyksiä

Viime viikolla öljyn hinta nousi kohisten Saudi-Arabiaan tehtyjen öljyhyökkäysten jälkimainingeissa. Kuvassa tankkeriautot kuljettavat öljyä Etelä-Koreassa. Kuva: YONHAP
Viime viikolla öljyn hinta nousi kohisten Saudi-Arabiaan tehtyjen öljyhyökkäysten jälkimainingeissa. Kuvassa tankkeriautot kuljettavat öljyä Etelä-Koreassa. Kuva: YONHAP

Saudi-Arabian öljyntuotanto palaa normaaliksi ensi viikolla, kertoo uutistoimisto Reutersin lähde. Sen mukaan Saudi-Arabia on palauttanut yli 75 prosenttia öljyn raakatuotannosta, joka menetettiin kahteen öljyntuotantolaitokseen tehdyissä iskuissa 14. syyskuuta.

Lähde kertoi Reutersille maanantaina, että Khurain tuotantolaitoksella tuotetaan nyt yli 1,3 miljoonaa öljytynnyriä päivässä, kun Abqaiqin laitoksella tuotetaan noin kolme miljoonaa tynnyriä päivässä.

Yli viikko sitten tehdyissä lennokki-iskuissa kahdessa isossa tuotantolaitoksessa riehuneet tulipalot ja vahingot puolittivat öljyn raakatuotannon Saudi-Arabiassa, joka on maailman suurin öljynviejämaa.

Saudi-Arabian energiaministeri prinssi Abdulaziz bin Salman ja valtion öljy-yhtiö Aramcon johtaja Amin Nasser ovat kertoneet, että öljyntuotanto palaa normaaliksi syyskuun loppuun mennessä.

Iskut öljyntuotantolaitoksiin nostivat öljyn hintaa 20 prosentilla, mutta hinnat laskivat, kun Saudi-Arabia lupasi palauttaa tuotannon ennalleen nopeasti. Maanantaina öljyn hinta tasaantui entisestään, ja hinnat olivat 64 dollarissa tynnyriltä.

Saudiviranomaisten mukaan asiakkaille on voitu toimittaa tarvittava määrä öljyä esimerkiksi siksi, että sitä on otettu maan suurista öljyvarastoista.

Perjantaina öljy-yhtiö Aramco kertoi toimittajille, että tällä hetkellä laitoksia remontoidaan iskujen jäljiltä vuorokauden ympäri. Wall Street Journal kertoi kuitenkin maanantaina, että korjaustyöt voivat viedä kuukausia kauemmin kuin on arvioitu.

Syyttävä sormi osoittaa Irania

Öljyhyökkäysten syyllisiä on etsitty kuumeisesti jo yli viikko. Maanantaina Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi, että maa uskoo Iranin olevan hyökkäysten takana. Myös Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet aiemmin iskuista Irania, joka on kiistänyt väitteet.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti