Uutiset

Riian pormestari sai potkut – pitkä valtakausi päättyy korruptioskandaalin saattelemana

Nils Ušakovs hallitsi Riikaa pormestarina kymmenen vuotta ja nosti venäjänkielisten suosiman Harmonian maan suurimmaksi puolueeksi. Suositun pormestarin ryvettyminen voi keikauttaa Latvian politiikan valtasuhteet uuteen asentoon.

Latvian hallitus antoi perjantaina potkut Riian pormestarille.

Ympäristönsuojelusta ja alueiden kehityksestä vastaava ministeri Juris Puce ilmoitti lehdistötilaisuudessa, että pormestari erotetaan, koska hän ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan.

Ministeri muun muassa totesi, että hallinnon puutteellinen valvonta on johtanut laajaan korruptioskandaaliin kaupungin joukkoliikenneyhtiössä.

Nils Ušakovs on ollut Latvian pääkaupungin pormestari jo kymmenen vuoden ajan. Hänen johdollaan venäjänkielisten suosima sosialidemokraattinen Harmonia on kasvanut parlamentin suurimmaksi puolueeksi ja pitänyt kärkipaikkaa viimeiset kahdeksan vuotta.

Ušakovs kommentoi tuoreeltaan perjantaina, että ministeri hyökkää nyt poliittisen vastustajansa kimppuun pienten muotoseikkojen perusteella. Puce kuuluu liberaaliin puolueeseen nimeltä ”Kehityksen puolesta / Puolesta”.

Ušakovs on ollut kasvavan paineen kohteena jo kuukausien ajan Riian hallinnon skandaalien vuoksi. Hän ilmoitti helmikuussa vetäytyvänsä viimein pormestarin tehtävästä ja pyrkivänsä sen sijaan Euroopan parlamenttiin.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt Latvian hallitukselle, joka halusi järjestää pormestarille potkut.

Korruptioskandaali varjostanut kuukausia

Pormestarin asema alkoi käydä tukalaksi joulukuussa.

Silloin viranomaiset ottivat kiinni kahdeksan ihmistä kansainvälissä korruptiotutkinnassa, joka koskee Riian joukkoliikenneyhtiön kilpailutuksia.

Sekä presidentti että pääministeri sanoivat Latvian televisiolle, että Ušakovsin pitäisi erota pormestarin tehtävästä. Latvian yleisradion mukaan korruption vastainen virasto teki tammikuussa kotietsinnän myös pormestarin toimistoon ja kotiin.

Helmikuussa Harmonia-puolue keräsi kaupungintalon eteen tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään Ušakovsin puolesta.

Harmonian viesti on, että Ušakovs lähtee nyt Brysseliin palvellakseen riikalaisten etua – tällä kertaa Euroopan tasolla.

Politiikan tutkija Iveta Reinholde ei kuitenkaan niele tätä selitystä. Latvian yliopiston politiikan tutkimuksen laitoksen johtaja katsoo, että eurovaaleihin lähtö liittyy suoraan korruptiotutkintaan.

– Euroopan parlamentin jäsenenä hänellä on tietynlainen immuniteetti. Se merkitsee, että häntä on hankala saada oikeuteen vastaamaan Riian joukkoliikenneyhtiön huonosta hallinnosta, Reinholde selittää.

Ykköspuolueen paikka uhattuna

Tutkija arvioi, että paisuva korruptioskandaali vahingoittaa Harmoniaa merkittävästi.

– Jopa Ušakovsin tukijoiden ydinjoukossa ihmetellään, miksi hän muutti mieltään niin äkkiä. Vielä muutama viikko sitten hän kertoi, ettei ole lähdössä eurovaaleihin, Reinholde sanoo.

– Joka viikko tulee esiin uusia pieniä skandaalin sivujuonteita. Vaikuttaa esimerkiksi siltä, että monet kaupungin yhtiöt palkkaavat Harmonia-puolueen jäseniä, ja on epäselvää, mitä he oikein tekevät näissä kaupungin tehtävissä.

Harmonian voi olla vaikeaa pitää maan ykköspuolueen asemaa skandaalin pyörteessä.

Reinholde näkee, että jos Harmonia valitsee Ušakovsin tilalle uuden puheenjohtajan, puolueen suosio luultavasti laskee. Toisaalta ryvettynyt johtaja voi pian muuttua taakaksi puolueelle.

Oikeudenkäynti edessä

Ministeri Juris Puce katsoo, että hänellä on juridiset perusteet Riian pormestarin erottamiseen, koska pormestari ei ole täyttänyt velvollisuuksiaan esimerkiksi hallinnon valvonnan osalta.

Hän mainitsi hallinnon puutteellisen valvonnan ja sanoi myös, että pormestari on antanut kaupunginvaltuutetuille tarkoituksella virheellisen käsityksen budjettivarojen käytöstä.

Kaikki perusteet listataan kymmenien sivujen mittaisessa erottamispäätöksessä, joka julkaistiin perjantaina Latvian virallisessa lehdessä.

Erotettu pormestari Nils Ušakovs on kuitenkin kertonut, että hän aikoo viedä ratkaisun oikeuteen.

Irtisanominen astuu voimaan perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Fingerpori

comic