Uutiset

Rikollisjärjestö United Brotherhood sai lisäaikaa vastata kieltovaatimukseen – Syyttäjä vastustaa käräjäoikeuden antaman lisäajan pituutta

United Brotherhoodilla aikaa vastata marraskuun puoliväliin asti.
United Brotherhood on kannekirjelmän mukaan aseellisesti varustautunut ja sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt. Kuva: Poliisi Poliisi
United Brotherhood on kannekirjelmän mukaan aseellisesti varustautunut ja sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt. Kuva: Poliisi Poliisi

Rikollisjärjestö United Brotherhood sai Itä-Uudenmaan käräjäoikeudelta lisäaikaa vastata kanteeseen, jossa sille ja alajärjestö Bad Unionille haetaan ensin toimintakieltoa ja seuraavassa vaiheessa järjestöjen lakkautusta.

Kanteen ovat nostaneet syyttäjä ja Poliisihallitus, jotka perustelevat hakemustaan sillä, että United Brotherhood on yhdistyslain tarkoittama kielletty yhdistys ja että se toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi torstaina kanteeseen vastaamiseen lisäaikaa 15.11. saakka, kun syyttäjän mielestä määräaikaa ei olisi ollut syytä pidentää enemmän kuin 31.10. saakka.

Poliisihallitus on halunnut, että väliaikainen toimintakielto määrättäisiin nopeutetusti, minkä jälkeen oikeus vasta ottaisi kantaa järjestöjen lakkautukseen.

– Oikeusprosessihan voi venyä miten pitkäksi tahansa, eikä nyt ole mitään tietoa, milloin varsinainen asia käsitellään. Siksi olemme hakeneet sitä, että oikeus antaisi määräyksen välittömästi, perusteli kanteen allekirjoittanut kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth Lännen Median haastattelussa aiemmin syyskuussa.

Kieltomääräyksen jälkeen poliisi voisi puuttua jengien toimintaan, esimerkiksi kerhotilojen ja jengitunnusten käyttöön, jo ennen käräjäoikeusistunnon järjestämistä.

– Puuttumiseen tarvitaan tuomioistuimen päätös, muutenhan poliisi olisi jo näin tehnyt, Ruuth sanoi.

Suomessa ei ole haettu aiemmin järjestäytyneen rikollisryhmän lakkauttamista. Siksi esimerkkitapausta prosessin etenemisestä ei ole olemassa.

Poliisi tiedotti aiemmin syyskuussa UB:n jäseniin kohdistetusta laajasta operaatiosta, jossa otettiin kiinni parikymmentä henkilöä. Näitä epäillään muun muassa huumausaine-, väkivalta- ja talousrikoksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti