Uutiset

Rikollisjärjestöt harjoittavat laitonta elinkauppaa

Vaurastuvassa Kiinassa on yhä suuri joukko heikosti toimeentulevia ihmisiä, jotka etsivät parempaa elintasoa ulkomailta.
Kiinan vainoaman Falun gong -liikkeen jäsenet protestoivat Kiinan elinkauppaa vastaan viime heinäkuussa Taiwanin Taipeissa. Kuva: DAVID CHANG
Kiinan vainoaman Falun gong -liikkeen jäsenet protestoivat Kiinan elinkauppaa vastaan viime heinäkuussa Taiwanin Taipeissa. Kuva: DAVID CHANG

Brittilehti The Telegraphin
mukaan
Britanniaan pakenee joka vuosi ulkomailta lapsia ja aikuisia, jotka pelkäävät joutuvansa elinkauppaa harjoittavien rikollisjärjestöjen uhreiksi.

Viime vuonna heitä tuli Britannian järjestäytynyttä rikollisuutta tutkivan poliisiviranomaisen NCA:n tietoon kuusi, mutta elinkauppaa pakenevia oletetaan olevan todellisuudessa huomattavasti enemmän. Kuusi paennutta, mies, nainen ja neljä poikaa, olivat Albaniasta, Vietnamista, Iranista, Etiopiasta ja Puolasta.

Elinkaupan uhreiksi joutuvat ovat kaikkein köyhimpiä ja haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä, jotka eivät pysty puolustamaan itseään. Pimeillä markkinoilla kaupitelluista elimistä myydyimpiä ovat keuhkot, maksat, sydämet ja sarveiskalvot.

NCA:n tietojen mukaan elinkauppaa ei ole harjoitettu Britanniassa.

– Salakuljettajat voivat uhata ihmisiä elinkaupalla. Sen harjoittamiseen tarvittaisiin kuitenkin korruptoituneita kirurgeja ja leikkaussaleja, mikä varmasti maksaa liikaa jotta rikollisesta toiminnasta saisi kannattavaa, NCA:n tiedottaja arvioi The Telegraphille.

Kiina on yksi maailmanlaajuisen elinkauppabisneksen harjoittajista, muttei ainoa. Se on vuosikymmenten ajan johdonmukaisesti kiistänyt siihen kohdistuvat epäilyt elinkaupan harjoittamisesta.

Viime kesänä riippumaton tuomioistuin Lontoossa vahvisti, että Kiina teloituttaa mielipidevankeja ja ottaa heiltä sisäelimiä elinkauppaa varten. Kiina kieltäytyi osallistumasta tuomioistuinkäsittelyyn.

Uhrien joukossa on Kiinan 20 vuotta sitten kieltämän Falun gong -liikkeen jäseniä. Liikkeellä arvioidaan olevan edelleen Kiinassa miljoonia seuraajia. Falun gongiin kuuluu hengitysharjoituksia ja liikeratoja, joiden avulla tavoitellaan ymmärrystä ja tasapainoa.

Tuomioistuimen mukaan valtaosa elinkaupan uhreista Kiinassa on Falun gong -seuraajia, mutta uhreiksi on voinut joutua myös Kiinan vainoamia uiguureja, tiibetiläisiä ja kristittyjä.

Kiina ilmoitti vuonna 2014 lopettavansa elinsiirrot teloitetuilta vangeilta, mutta tuomioistuimen mukaan käytäntö jatkuu edelleen.

Elinsiirtojen jonotusaika Kiinan sairaaloissa on länsimaihin verrattuna huomattavan lyhyt.

Kiinan elinsiirrot

Kiinassa tehdään vuosittain noin 90 000 elinsiirtoa, mikä on paljon enemmän kuin Kiinan valtion ilmoittama virallinen luku.

Kiinan sairaaloissa elinsiirron odotusaika on muutamia viikkoja eli huomattavan lyhyt länsimaihin verrattuna.

Kiina on sanonut lopettaneensa elinten ottamisen teloitetuilta vangeilta vuonna 2014, mutta riippumaton tuomioistuin totesi käytännön jatkuvan yhä.

Kiina ottaa elimiä teloittamiltaan mielipidevangeilta. Valtaosa elimistä on peräisin Falun gong -liikkeen jäseniltä. Sairaalat myönsivät asian tuomioistuimen tutkijoille.

Falungongilaiset ja uiguurivangit raportoivat tutkijoille Kiinan vankiloissa säännöllisesti tehdyistä terveystarkastuksista.

Britannian parlamentissa on keskusteltu elinsiirtoa tarvitsevien potilaiden matkustuskiellosta Kiinaan.

Israel, Italia, Espanja ja Taiwan ovat rajoittaneet kansalaistensa elinsiirtomatkoja Kiinaan.

Lähde: The Guardian

Uusimmat

Fingerpori

comic