Uutiset

Rikollisvaikuttaja Raimo Andersson pahoinpideltiin hengiltä kostean illan päätteeksi – Murhatuomion saanut tekijä oli hänen tuttunsa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Veli Matti Huohvanaisen murhasta elinkautiseen vankeuteen. Murhatuomio on Huohvanaiselle neljäs. Oikeus ei löytänyt selkeää motiivia teolle.
Veli Matti Huohvanainen (vas.) vastasi murhasyytteeseen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa helmikuussa. Kuva: Markku Uhari

Vuosaaren murhaan osallistuneen Raimo Anderssonin henkirikoksesta syytetty Veli Matti Huohvanainen, 49, on saanut elinkautisen vankeusrangaistuksen murhasta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina juttuun, jota istuttiin helmikuussa Vantaalla.

Henkirikos sattui huhtikuussa 2018 Vantaan Viinikkalassa. Riihimäen vankilasta vankilomalla ollut Andersson oli tuolloin viettämässä Huohvanaisen kanssa iltaa, ensiksi Helsingissä, sitten Anderssonin kotona Vantaalla.

Aamuyön tunteina Huohvanainen väkivaltaisesti pahoinpiteli Anderssonin, muun muassa lyömällä, potkimalla ja polttamalla tätä tupakansytyttimellä. Teko tallentui osin Anderssonin pihaa kuvanneille videokameroille, koska suuri osa teosta sattui talon ulkopuolella.

Kodin sisältä löytyi kuitenkin myös paljon verijälkiä.

Huohvanainen itse ilmoittautui poliisille pari päivää veriteon jälkeen.

Oikeus ei löytänyt selkeää motiivia

Huohvanainen myönsi käräjäoikeudessa aiheuttaneensa entisen ystävänsä kuoleman mutta kiisti murhasyytteen.

Hänen mukaansa kyse oli enintään törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta. Huohvanainen sanoi heränneensä Anderssonin sohvalta siihen, että joku läpsi häntä. Hän kertoi, ettei ollut tunnistanut läpsijää Anderssoniksi vaan luuli tätä ulkopuoliseksi.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan pitänyt selitystä uskottavana. Tämä johtui siitä, että aamuneljän aikaan Huohvanainen oli teletietojen mukaan käynyt 18 sekunnin puhelun uhrin puolison kanssa. Hän oli tämän jälkeen myös yrittänyt soittaa puolisolle uudestaan muutamia kertoja. Noin kello 4.10 pihan videotallenteilla alkaa puolestaan näkyä Anderssonin pahoinpitelyä.

Teletietojen mukaan Huohvanainen oli myös yrittänyt soittaa Anderssonille pahoinpitelyn aikana ja sen jälkeen.

Oikeus ei pitänyt rikosoikeudellisesti merkittävänä sitä, tunnistiko Huohvanainen uhrinsa vai ei.

Selkeää motiivia teolle ei oikeus löytänyt. Tuomiossa pidetään mahdollisena kuitenkin sitä, että Huohvanainen olisi jostain syystä kimmastunut puhelujen jälkeen. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole.

Laittoi välillä turvakengät jalkaan

Mielentilatutkimuksen mukaan Huohvanainen oli syyntakeinen. Hän oli tuomion mukaan tapahtuma-aikana myös hyvin juovuksissa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että Huohvanaisella oli lopulta surmaamispyrkimys, koska väkivallanteko jatkui niin pitkään. Huohvanainen oli esimerkiksi keskeyttänyt tekonsa välillä pukeakseen turvakengät jalkaan. Turvakengillä hän oli potkinut uhriaan muun muassa päähän.

Tapahtumat sijoittuivat kaikkiaan aamuneljän ja aamukuuden välille.

– Uhrille on aiheutettu pitkäaikaista ja voimakasta kärsimystä, ja tekoa on pidettävä henkirikokseksikin raakana ja julmana, oikeus perustelee.

Oikeudessa uhrin omaiset vaativat Huohvanaiselle rangaistusta myös törkeästä varkaudesta, koska Anderssonin yllään olleita koruja ei löytynyt. Oikeus kuitenkin hylkäsi syytteen näytön puuttumisen vuoksi.

Murhatuomion vuoksi Huohvanainen velvoitetaan maksamaan yli 50 000 euron edestä kärsimyskorvauksia Anderssonin omaisille. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Andersson istui murhatuomiota

Sekä uhrilla että henkirikoksen tehneellä on takanaan henkirikoshistoria. Molemmat ovat myös olleet vaikuttajia alamaailmassa.

Huohvanainen on aiemmin tuomittu kolmesta murhasta. Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2015 mutta on ollut vangittuna siitä lähtien, kun hän viime keväänä ilmoittautui poliisille.

Andersson puolestaan istui murhatuomiota vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa tehdystä Volkan Ünsalin palkkamurhasta. Andersson oli yksi neljästä tuomitusta.

Päivitetty 1.3.2019 kello 11.10: Juttua täydennetty tuomion perusteella. Kieliasua tarkennettu ja väliotsikoita muutettu.

Uusimmat

Fingerpori

comic