Uutiset

Rikollisvaikuttaja Raimo Andersson pahoinpideltiin hengiltä kostean illan päätteeksi – Murhatuomion saanut tekijä oli hänen tuttunsa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Veli Matti Huohvanaisen murhasta elinkautiseen vankeuteen. Murhatuomio on Huohvanaiselle neljäs. Oikeus ei löytänyt selkeää motiivia teolle.
Veli Matti Huohvanainen (vas.) vastasi murhasyytteeseen Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa helmikuussa. Kuva: Markku Uhari

Vuosaaren murhaan osallistuneen Raimo Anderssonin henkirikoksesta syytetty Veli Matti Huohvanainen on saanut elinkautisen vankeusrangaistuksen murhasta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina oikeudenkäyntiin, jota istuttiin helmikuussa Vantaalla.

Henkirikos sattui huhtikuussa 2018 Vantaalla. Riihimäen vankilasta vankilomalla ollut Andersson oli tuolloin viettämässä Huohvanaisen kanssa iltaa, ensiksi Helsingissä, sitten Anderssonin kotona Vantaalla.

Aamuyön tunteina Huohvanainen väkivaltaisesti pahoinpiteli Anderssonin, muun muassa lyömällä, potkimalla ja polttamalla tätä tupakansytyttimellä. Teko tallentui osin Anderssonin pihaa kuvanneille videokameroille.

Huohvanainen itse ilmoittautui poliisille pari päivää veriteon jälkeen.

Oikeus: Henkirikokseksi raaka

Huohvanainen myönsi käräjäoikeudessa aiheuttaneensa entisen ystävänsä kuoleman mutta kiisti murhasyytteen.

Hänen mukaansa kyse oli enintään törkeästä pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta. Huohvanainen sanoi heränneensä Anderssonin sohvalta siihen, että joku läpsi häntä. Hän kertoi, ettei ollut tunnistanut läpsijää Anderssoniksi vaan luuli tätä ulkopuoliseksi.

Teletietojen mukaan Huohvanainen oli myös yrittänyt soittaa Anderssonille pahoinpitelyn aikana ja sen jälkeen.

Oikeus ei kuitenkaan pitänyt rikosoikeudellisesti merkittävänä sitä, tunnistiko Huohvanainen uhrinsa vai ei.

Mielentilatutkimuksen mukaan Huohvanainen oli syyntakeinen. Hän oli tuomion mukaan ollut tapahtuma-aikana hyvin juovuksissa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi ratkaisussaan, että Huohvanaisella oli lopulta surmaamispyrkimys, koska väkivallanteko jatkui niin pitkään. Huohvanainen oli esimerkiksi keskeyttänyt tekonsa välillä pukeakseen turvakengät jalkaan. Tapahtumat sijoittuivat aamuneljän ja aamukuuden välille.

– Uhrille on aiheutettu pitkäaikaista ja voimakasta kärsimystä, ja tekoa on pidettävä henkirikokseksikin raakana ja julmana, oikeus perustelee tuomiossa.

Selkeää motiivia teolle ei oikeuden mukaan kuitenkaan ollut.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Andersson istui murhatuomiota

Sekä uhrilla että henkirikoksen tehneellä on takanaan henkirikoshistoria.

Huohvanainen on aiemmin tuomittu kolmesta murhasta. Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2015 mutta on ollut vangittuna siitä lähtien, kun hän viime keväänä ilmoittautui poliisille.

Andersson puolestaan istui murhatuomiota vuonna 2003 Helsingin Vuosaaressa tehdystä Volkan Ünsalin palkkamurhasta. Andersson oli yksi neljästä tuomitusta

Uusimmat

Fingerpori

comic