Uutiset

Rinne lupasi eduskunnassa vastuullista talouspolitiikkaa, pienimpien eläkkeiden korotuksia ja hoitajamitoitusta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) esitteli hallituksensa ohjelman tänään eduskunnan täysistunnossa. Rinteen puheessa vilahtivat vaalilupaukset, työllisyysasteen nostaminen ja ilmaston muutoksen torjunta.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) ennakoi kikyn nousevan kiistakapulaksi syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Kuva: EPA

Eduskunta pääsee tänään ensimmäistä kertaa käsittelemään uuden hallituksen ohjelmaa. Pääministeri Antti Rinne (sd.) puhui vahvasti hallituksen yhteisestä tulevaisuusvisiosta.

– Jokainen tavoite ja keino tähtäävät siihen, että huomenna olisi paremmin kuin tänään. Että suomalaisten tulevaisuus olisi valoisampi ja parempi. Että kenenkään ikäihmisen ei tarvitsisi olla huolissaan vanhenemista. Että jokaisella nuorella on toivon näköaloja. Että koko Suomessa olisi hyvä tehdä työtä ja yrittää, luoda uutta kasvua maailman ongelmien ratkaisemisesta.

Rinne vakuutti, että tulevaisuuden haasteita ei juosta karkuun, eikä niitä pelätä. Päinvastoin, hallitus valmistautuu kohtaamaan haasteet ja tarttuu niihin rohkeasti ja määrätietoisesti.

Ilmaston muutoksen torjunta on keskeisessä osassa hallitusohjelmassa. Rinteen mukaan hetkeäkään ei ole enää hukattavaksi ilmastonmuutoksen ratkaisemisessa ja tekosyiden aika on ohi.

– Ekologisesti kestävä Suomi näyttää tietä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa.

Talous tasapainossa vaalikauden lopussa

Rinne sanoi, että hallitus on sitoutunut vastuulliseen talouspolitiikkaan, jolla julkisesta taloudesta ja sen kestävyydestä pidetään hyvää huolta.

Vastuullinen talouspolitiikka tarkoittaa hallituksen ohjelmassa sitä, että julkinen talous on tasapainossa vaalikauden lopussa. Samaan aikaan hallitus aikoo myös huolehtia välttämättömistä uudistuksista ja investoinneista.

Hallituskauden keskeiset talous- ja työllisyyspolitiikan tavoitteet ovat työllisyysasteen nostaminen 75 prosenttiin ja työllisten määrän vahvistuminen vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä.

Kriitikkoja Rinne kehotti tulemaan pois historian väärältä puolelta.

– Vain koulutuksen ja osaamisen avulla pärjäämme maailman kilpailussa myös tulevaisuudessa. Vain sillä, että jokainen saa tasa-arvoiset lähtökohdat ja mahdollisuudet unelmiensa tavoitteluun, täyden potentiaalinsa saavuttamiseen, voimme kansakuntana kukoistaa.

Sote-palvelut kaikille, markkinamallille ei

Rinne lupasi puheessaan turvata laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille koko maassa ja sanoa markkinamallille ei.

Rinne palasi myös omaan vaalilupaukseensa eläkkeiden korotuksista.

– Parannamme ikäihmisten toimeentuloa korottamalla kaikkein pienimpiä eläkkeitä 50 eurolla kuukaudessa nettomääräisesti – ja etsimme kolmikantaisesti keinoja, joilla voitaisiin korottaa alle 1 400 eläkkeitä yhteensä 100 eurolla työeläkemaksuja nostamatta.

Hallitus lupaa nopeuttaa hoitotakuuta niin, että kiireettömään hoitoon pääsee jatkossa viikossa. Vanhustenhoivaan asetetaan 0,7 vähimmäismitoituksen ympärivuorokautisessa hoivassa.

Mahdollisuus Nato-jäsenyyteen säilytetään

Ulkopolitiikasta Rinne totesi, että Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa. Mahdollisuus hakea Nato-jäsenyyttä säilytetään.

– Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustaan kuuluu kansallisen liikkumavaran ja valinnanmahdollisuuksien ylläpitäminen. Tämä säilyttää mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Suomi jatkaa kumppanuuteen perustuvaa laaja-alaista Nato-yhteistyötä.

Suomen paikan Rinne sanoi olevan EU:n eturivissä eikä vain alkavan puheenjohtajuuskauden aikana vaan myös sen jälkeen. – Vain aktiivinen rooli EU:ssa takaa Suomelle parhaat mahdolliset tulokset. Suomen aktiivisuus on myös koko Euroopan etu.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic