Uutiset Helsinki

Rinne lupasi eduskuntaan lakiesityksiä työehtosopimusten shoppailun hillitsemiseksi: "Olen ylpeä, etteivät Postin työehdot heikentyneet"

Rinne syytti Postin hallitusta siitä, että se jätti pakettilajittelijoiden osalta noudattamatta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) vaatimuksia.
Pääministeri Antti Rinne syytti Postin hallitusta toimimisesta vastoin omistajan selkeätä tahtotilaa. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Pääministeri Antti Rinne jättää eronpyyntönsä. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan hallituksella on valmius lainsäädännön kehittämiseen siten, että työehtosopimusten shoppailu Suomessa loppuu.

– Me tulemme esittämään vaihtoehdon, miten tämä tullaan toteuttamaan. Tulemme tuomaan eduskuntaan sellaisia esityksiä, että työehtosopimusshoppailua saadaan Suomessa hillittyä, Rinne sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Hän lupasi jo viikko siiten samalla areenalla, että hallitus tekee lopun tällaisesta työntekijöiden siirtämisestä työnantajalle edullisempaan työehtosopimukseen. Eräät oikeusoppineet kertoivat kuitenkin pitävänsä lailla toteuttavaa kieltoa käytännössä mahdottomana, koska siinä puututtaisiin perustuslain turvaamaan järjestäytymisvapauteen.

Rinne toisti, ettei palkkojen heikennyksiä työehtosopimuksia vaihtamalla tulla hyväksymään. Hän korosti, että se oli lopputulos myös Posti-kiistassa.

– Yksikään ihminen ei siirtynyt heikomman työehtosopimuksen piiriin. Hallitus piti kiinni lupauksestaan ja toteutti sen, etteivät 700 ihmisen työehdot heikentyneet. Siitä olen ylpeä ja tyytyväinen, hän sanoi.

Kiistassa oli kaksi eri asiaa

Rinne puolusti kyselytunnilla aktiivista rooliaan Posti-kiistassa pakettilajittelijoiden osalta.

– Jos maata uhkaa tilanne, jossa vienti pysähtyy, joukkoliikenne on pysähtynyt ja pääministerillä on huoli, mitä lähtee yhteiskunnassa tapahtumaan, niin en usko, että kukaan edellyttää pääministerin pitävän näppinsä irti tällaisessa tilanteessa.

Rinne muistutti, että Postin kiistassa oli kysymys kahdesta eri asiasta. Oli Paltan ja PAU:n työehtokiista, jota valtakunnansovittelija sovitteli. Ja oli kiista 700 pakettilajittelijan siirrosta Postin tytäryhtiöön, mikä häiritsi työehtosopimusneuvotteluja.

– Sen takia valtakunnansovittelijalle esitettiin sovittelulautakunnan käynnistämistä. Valtakunnansovittelija ei tähän pyyntöön suostunut, jolloin osapuolet pyysivät keskenään sovittelulautakunnan liikkeelle laittoa, Rinne perusteli neljän selvityshenkilön väliintuloa.

Postin hallitukselle kova syytös

Pääministeri esitti kyselytunnilla kovan syytöksen Postin hallitusta kohtaan. Rinteen mukaan Postin hallitus jätti noudattamatta omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) vaatimuksia Postin pakettilajittelijoiden osalta.

Rinne kertasi sitä, kun Postin hallitus esitteli Paaterolle USA:n matkalla tekemiään päätöksiä 21. elokuuta.

– Postin hallitus oli päättänyt, että 8 100 ihmistä siirretään 1.11 liikkeenluovutuksen perusteella toiseen yritykseen. Ja että 700 pakettilajittelijaa siirretään toiseen sopimukseen 1.11.

– Ministeri Paatero oli todennut, että tämä ei omistajalle käy. Tuon keskustelun jälkeen Posti muutti tilannetta 28. päivä (elokuuta). 700 ihmistä siirrettiin. Se oli vastoin omistajan selkeätä tahtotilaa, Rinne sivalsi.

Liikaa avustajia?

Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen kysyi, miten on mahdollista että PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on ollut paremmin informoitu kuin omistajaohjausministeri liikkeenluovutuksen päivämäärästä.

Paatero sanoi, että se, että Heidi Nieminen on saanut tiedon työntekijänä yt-lain mukaisesti, on toinen asia, eikä se tieto tullut ministerille.

Ben Zyskowicz (kok.) ihmetteli, hukkuiko tieto Niemisen liikkeenluovutusta koskevista yhteydenotoista Paateron suureen avustajamäärään

– Tieto ei kohdannut minua. Onko se tullut omistajaohjausyksikköön tai avustajille, siitä en ole vielä saanut selvyyttä. Varmistan tämän ja jos näin on ollut, se on tarkastelun paikka, Paatero vastasi.

Hallitus joutuu myöhemmin vastaamaan kolmen oppositiopuolueen välikysymykseen Posti-jupakassa. Valtion omistaja-ohjausta ja työmarkkinapolitiikkaa koskevan välikysymyksen jättivät torstaina kokoomus, kristillisdemokraatit ja liike nyt.

Uusimmat

Näkoislehti

7.8.2020

Fingerpori

comic